Öko-drive

Ismét a hollandok nyerték a World Solar Challange-et

A hollandok ismét megcsinálták. A Nuon, a World Solar Challenge szupercsapata idén sorban harmadjára nyerte meg a versenyt, ahol egy napelemes autóval kell 3.000 kilométert megtenni Ausztráliában.

1987 óta óta rendezik meg a verseny, aminek köszönhetően egyre fontosabbá vált a beszélgetés a napenergiáról és a benne rejlő lehetőségekről. A verseny a világ egyik legnézettebb, innovációra alapuló kihívása. A versenyben korábban megfordultak már olyan alakok, mint többek közt a Google társalapítója, Larry Page és a Tesla társalapítója JB Straubel. Nagyon fontos kikötése a versenynek, hogy minden autót napenergiával kell hajtani. A legtöbb autót egyetemek és vállalatok szponzorálják. A világon tényleg mindenhonnan érkeznek versenyzők, így a verseny egy valódi globális küzdelem.

solar2

Az idei verseny Darwinban indult, Ausztrália északi területének fővárosában, a cél pedig Adelaide volt, Dél-Ausztrália fővárosa. A célban egy hatalmas holland tömeg kántálta, hogy “Nuna! Nuna!”. Mint kiderült, a Nuna9-es autót ünnepelték, akik idén bezsebelték hetedik győzelmüket. Az idejük 37 óra, 10 perc és 41 másodperc volt, ami elmarad az eddigi legjobbjuktól, amit 2011-ben értek el, akkor 33,03 óra alatt teljesítették a távot.

solar3

Az idei stratégiájuk az volt, hogy minden időjárási viszonyok közt jól tudjon menni az autó. A taktika jó döntésnek bizonyult, mivel rendkívül erős szél volt, és sikerült úgy kialakítaniuk az autót, hogy ezt az erős szelet is felhasználják. Szembe szél esetén pedig hajóként törte ketté azt. “Annyira furcsa érzés. Másfél éve csináljuk ezt és egyszer csak hirtelen vége lett… Kell egy kis szerencse, [hogy nyerj].” – mondta a Nuon Solar Team egyik tagja, Sarah Bennink Bolt.

Forrás: https://phys.org/