Öko-drive

Egy korszak vége: lemond a Bentley a W12-es motorról

A Bentley az elektromos jövő felé tart, az ikonikus benzines motor felett eljárt az idő.

A Bentley Motors brit luxusautógyár két évtized után búcsút int 12 hengeres W12-es motorjának – számol be az Electrek. A döntés hátterében az áll, hogy a márka sok más neves autógyártóhoz hasonlóan a teljesen elektromos jövő felé tart.

A Bentley már-már legendás, neve egyet jelent a minőséggel. A cég több mint egy évszázada gyárt olyan autókat, amelyek leginkább teljesítményükről és kiváló minőségükről ismertek. Az új idők viszont új igényeket jelentenek, a belső égésű motorok pedig egyre kevésbé felelnek meg az elvárásoknak.

A Volkswagen-csoporthoz tartozó luxusmárka 2020 őszén jelentette be, hogy tíz éven belül teljesen elektromossá kíván válni. A Beyond100 néven emlegetett fenntarthatósági stratégia részeként a vállalat üzletének minden elemét átdolgozza, hogy 2030-ra teljesen szén-dioxid-semleges lehessen. A cél megvalósításának érdekében a Bentley a következő tíz évben 2,5 milliárd fontot tervez befektetni, hogy egész modellkínálatát kizárólag akkumulátoros elektromos járművekre cserélje. Az angliai Crewe-ben egy mintagyárat is kialakítanának.

Bár a Bentley elektromos tervei ambiciózusak, az autógyártó továbbra sem vezetett be a piacra egy teljesen elektromos autót sem. A cég egyelőre két hibrid modellt kínál: a Flying Spurt és a Bentaygát. Hogy behozzák a lemaradást, 2025-től kezdődően öt éven át minden esztendőben új elektromos modellt mutatnának be.

Az elektromos jövő megalapítására és a károsanyag-kibocsátás csökkentésére tett erőfeszítések közepette a márka bejelentette, hogy kivezeti ikonikus, 12 hengeres W12-es benzines motorját. A terméket 2024-ben kezdenék el kivonni. „A fenntartható luxusmobilitás felé vezető utunk a Bentley Motors minden területén változtatáshoz vezet” – mondta Adrian Hallmark, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Mint hozzátette, amikor a W12-es 2003-ban bevezették, a márkánál tudták, hogy a motor nemcsak az autóikat, hanem magát a céget is előre fogja hajtani. 20 évvel és több mint 100 ezer W12-essel később úgy érzik: eljött az idő, hogy visszavonják ezt a terméket.

A hír már csak azért is jelentős, mert a Bentley a 12 hengeres benzines motorok legnagyobb gyártója. A cég most azt tervezi, hogy az évtizeden belül teljesen felhagy a belső égésű motorok készítésével.