Környezetvédelem

Hajlítható napelemeket kapnak a lámpaoszlopok

Az olasz gyártó által előállított panel három változatban áll rendelkezésre, 100, 120 és 240 W kimenő teljesítménnyel, a tömege 5 kg.

A panelek hőformázott műszaki polimerekkel tokozottak és sorba kapcsolhatók az ugyanazon oszlop körül található modulokkal. Az olasz start-up cég, a Fly Solartech Solutions Srl olyan alacsony tömegű hengeres napelem panelt fejlesztett ki, ami különböző méretű utcai közvilágítást kiszolgáló oszlopokra telepíthető. A Fly Solartech modul hőformázott műszaki polimerekkel tokozott, és fehér hátlappal rendelkezik. Három változatban kapható, 100, 120 és 240 W kimenő teljesítménnyel. A legnagyobb teljesítményű eszköz mérete 180 x345 x3,10 mm és 5 kg-ot nyom. 84 darab osztott, monokristályos cellából állították össze, a hatékonysága 23,4%-os, üresjárati feszültsége sztringenként 12,78 V. A 240 W-os panel általános hatékonysága 17,3%, a hőmérsékleti együtthatója -0,32%. „A terméket két összeszerelt fél alkotja, hogy az oszlopon elhelyezhető legyen” – tájékoztatta a vállalat vezérigazgatója, Davide Zanatta a pv magazine-t. „Mindkét fél két cellasorozatból áll, amelyek nem csatlakoznak egymáshoz, hanem külön kötődobozzal ellátottak.”

Ez a konfiguráció lehetővé teszi, hogy több hengeres modult helyezzenek el ugyanazon az oszlopon, majd sorba kapcsolhassák ezeket, és többcsatornás maximum teljesítménypont nyomkövető (multi-channel maximum power point tracking, MPPT) rendszeren keresztül maximalizálják kimenő teljesítményüket. „A hőformázott műszaki polimer lehetővé teszi, hogy a terméket hengeres formájúra alakítsák belső mikrorepedések létrejötte nélkül, és olyan ívtartomány megtartása mellett, hogy maguk a cellák is képesek legyenek követni azt” – ismertette bővebben Zanatta. A termék átmérője csaknem 35 cm a rögzítőszerkezetekkel együtt, és bármilyen kereskedelmi forgalomban kapható, 10 és 25 cm közötti oszlopon elhelyezhető. A gyártó szerint ez kiváló szellőzést is biztosít a panel és az oszlop között létrejövő térben, ami természetes kéményhatást, ennek részeként folyamatos függőleges irányú légáramlást vált ki a hátlap és az oszlop felszíne között, írta az mnnsz.hu.

Minden egyes henger két – a panelek külső széleire helyezett – alumínium rögzítőgyűrű és két oldalirányú sín segítségével kerül beépítésre, amelyeket létrehozzák a két fél tökéletes zárását. „Hengeres kialakításának köszönhetően képes ellenállni az erős szélnek, függőleges elhelyezése pedig minimálisra csökkenti a szennyeződések és a por leülepedését, valamit a hó felhalmozódását” – hangsúlyozta Zannatta. A fényvisszaverődést akadályozó bevonattal is gyártható, így utak és autópályák mentén is alkalmazható, ahol elengedhetetlen, hogy a visszatükröződéstől mentes termék használata. „Utólagosan felszerelt megoldásként is könnyen alkalmazható, és egyedi bilincsek segítségével a kötődoboz a panel és az oszlop között is elhelyezhető” – ismertette Zanatta.

A termékhez 10 éves termékgaranciával és 20 évre szóló teljesítményre vonatkozó garancia jár. Amikor az egyesült államokbeli gyártó, a Solyndra 2011-ben bekövetkezett csődje után a hengeres napelem paneleket övező általános szkepticizmusról kérdeztünk, Zanatta azt mondta, hogy azóta szinte minden megváltozott a napelemek piacán. „A Solyndra egyik gyenge pontja az volt, hogy a panelek hatékonyságát 10-12% közöttire értékelték, és ez a termék a tetőkre szánt termékek szolár piacán versenyezett sokkal gazdaságosabb műszaki lehetőségekkel” – állította. „Ezzel szemben a mi termékünk hatékonyság és gyártási technológia tekintetében a legújabb technológiákat alkalmazza, és a szolár piacon belül egy speciális piaci rés, a közvilágítás igényeit igyekszik kielégíteni, ami azt jelenti, hogy olyan panelekre van szükség, amelyek vizuális szempontból nem csúfítják el a környezetet, minimális tisztítási igényűek, és ami a legfontosabb, hogy utólag is felszerelhetők a már korábban telepített oszlopokra.”

A közvilágítási alkalmazásoknál jelenleg felhasznált panelek esetében elsősorban szabványos paneleket helyeznek el az oszlop tetején. Ez nem teszi lehetővé, hogy meglévő oszlopokon helyezzék el ezeket, mivel lámpákra és oszlopokra van szükség ahhoz, hogy az oszlop tetejére szereljék fel. Továbbá ezeknél magasabb tisztítási költségek merülnek el, mivel 10 méter magas, gyakran a madarak pihenőhelyéül szolgáló és ürülékükkel szennyezett, télen pedig hóval belepett oszlopokról van szó. A Fly Solartech Solutions Srl székhelye San Daniele del Friuli városában található, Olaszország északi régiójának Friuli Venezia-Giulia tartományában. Jelenleg egy 40 MW-os gyárrat üzemeltetnej Tolmezzo-ban, ugyanebben a tartományban. „Terveink szerint a kapacitásunkat 100 MW-ra bővítjük a következő három évben” – tette hozzá Zanatta. A vállalat olyan rugalmas és kis tömegű fotovoltaikus panelek fejlesztésével is foglalkozik, amelyek épületek burkolataiba integrálhatók, de vannak autóipari, tengeri és katonai célú alkalmazásaik is.