Technika

Műanyag szatyorból üzemanyag

A japán feltaláló Akinori Ito nevéhez fűződik annak a gépnek a megvalósítása, mely a hétköznapi műanyag szatyrokból állít elő olajat.

Mióta a környezetvédelem és a környezetvédők léteznek, azóta ősi ellenség a szemétdombokat elhalmozó bevásárló táskák. Nem elég, hogy olajból készülnek, de még a szeméttelepen is éktelenkednek az idők végezetéig, mivel nem bomlanak le.

Annak ellenére, hogy több város (például San Jose és San Fransisco) és ország is tiltja ezek használatát, a világ nagy részén még mindig a hétköznapok része a műanyag szatyrok használata. A millió számra szaporodó táskák látványán szeretne enyhíteni Ito.

A gép – melyet a feltaláló cége, a Blest Corporation már áruba bocsátott – felforrósítja a táskákat és az így keletkező gőzt egy csőrendszerbe tereli. A csövekben a gőzt lehűtik és nyersolajjá cseppfolyósítják. Az így kapott olajat generátorokban és kályhákban is hasznosíthatják, de további finomítással gázolajat is nyerhetnek belőle.

A hatékony géppel 1 kiló táskából ( ez lehet polietilén, poliszterén és poliprpoilén) közel 1 liter olajat lehet előállítani. A berendezés ezalatt 1 kilowatt elektromosáramot használ fel.

Igaz, hogy a táskák alapanyagául szolgáló olaj – mely az eljárásnak köszzönhetően visszanyeri eredeti állagát – széndioxid formájában a légkörbe jut, de nézzük a dolgok jó oladalát. A szatyrok nem terhelik az idők végezetéig a környezetet a szemétdombokon és az utcákon. Ráadásul a gépnek köszönhetően nyersanyag szükségletünket is mérsékelhetjük.

A berendezést elsősorban háztartások részére kínálják, de a kedvezőnek éppen nem nevezhető 10 000 dolláros vételár az érdeklődők nagy részének elveheti a kedvét az otthoni olajgyártástól. A termelés növekedésével azonban könnyen megvalósulhat egy kedvező vételár.