Technika

Olasz tudósok űrhajóval akarják eltávolítani az űrhulladékot

Az elmúlt pár évben a tudósok számos módszerrel álltak elő, melyek segítségével meg lehetne szabadulni az űrszeméttől. Ilyen például a NASA lézeres eltávolító-rendszere, a napenergiával működő mikro-műholdak vagy a Kína által javasolt anti-műhold-fegyver. Marco Castronuovo, az Italian Space Agency munkatársa is úgy gondolja, hogy megtalálta a megoldást: egy űrszemétgyűjtő űrhajót.

Az Acta Astronautica folyóirat cikke szerint Castronuovo olyan műholdat javasol, amely nagyobb űrben ragadt tárgyak eltávolítására lenne alkalmas. A műholdra szerelt propellerek segítségével az űrszemetet a Föld atmoszférájába lehetne terelni, ahol az elégne. Ezzel az eljárással évente körülbelül hat nagyobb űrhulladéktól lehetne megszabadulni. Tekintve, hogy több mint 17 000 tíz centiméternél nagyobb objektum kering a Föld körül, ideje lesz elkezdeni takarítást!

„Véleményünk szerint a probléma megoldása sürgető, és nagy kihívást jelent,” mondta Marco Castronuovo a BBC Newsnak. „Most kell cselekedni, mivel az idő múlásával egyre több és több szemetet kell majd eltávolítani.”

Ez az ún. Kessler-szindrómának köszönhető, az űrben keringő objektumok ugyanis egymásnak ütköznek, széttörnek, így több kisebb űrhulladék keletkezik. Ennek következtében létrejöhet egy hatalmas, kis törmelékekből álló „szemétfelhő”, amely a műholdakat és az űrutazásokat is veszélyezteti.

„Politikai szempontból is bonyolult az ügy: sok objektum valamelyik állam tulajdona, és azok vagy nem akarnak együttműködni velünk, vagy nem engedélyezik, hogy hozzáférjünk a műholdjaikhoz, még akkor sem, ha azok már nem működnek. Sajnos még nincs nemzetközileg szabályozva, hogy kinek kell eltávolítani az űrben kallódó tárgyakat” tette hozzá Castronuovo.

A lényeg az, hogy el kell takarítanunk a szemetet, ha nyugodtan szeretnénk a Holdra utazni egyszer.