Technika

Olasz tudósok űrhajóval akarják eltávolítani az űrhulladékot

Az űrszemét egyre nagyobb fenyegetést jelent, az évtizedek alatt felhalmozódott gazdátlan üzemanyagtartályok, szerszámok és műholdak komoly veszélyt jelentenek az űrhajókra.

Az elmúlt pár évben a tudósok számos módszerrel álltak elő, melyek segítségével meg lehetne szabadulni az űrszeméttől. Ilyen például a NASA lézeres eltávolító-rendszere, a napenergiával működő mikro-műholdak vagy a Kína által javasolt anti-műhold-fegyver. Marco Castronuovo, az Italian Space Agency munkatársa is úgy gondolja, hogy megtalálta a megoldást: egy űrszemétgyűjtő űrhajót.

Az Acta Astronautica folyóirat cikke szerint Castronuovo olyan műholdat javasol, amely nagyobb űrben ragadt tárgyak eltávolítására lenne alkalmas. A műholdra szerelt propellerek segítségével az űrszemetet a Föld atmoszférájába lehetne terelni, ahol az elégne. Ezzel az eljárással évente körülbelül hat nagyobb űrhulladéktól lehetne megszabadulni. Tekintve, hogy több mint 17 000 tíz centiméternél nagyobb objektum kering a Föld körül, ideje lesz elkezdeni takarítást!

„Véleményünk szerint a probléma megoldása sürgető, és nagy kihívást jelent,” mondta Marco Castronuovo a BBC Newsnak. „Most kell cselekedni, mivel az idő múlásával egyre több és több szemetet kell majd eltávolítani.”

Ez az ún. Kessler-szindrómának köszönhető, az űrben keringő objektumok ugyanis egymásnak ütköznek, széttörnek, így több kisebb űrhulladék keletkezik. Ennek következtében létrejöhet egy hatalmas, kis törmelékekből álló „szemétfelhő”, amely a műholdakat és az űrutazásokat is veszélyezteti.

„Politikai szempontból is bonyolult az ügy: sok objektum valamelyik állam tulajdona, és azok vagy nem akarnak együttműködni velünk, vagy nem engedélyezik, hogy hozzáférjünk a műholdjaikhoz, még akkor sem, ha azok már nem működnek. Sajnos még nincs nemzetközileg szabályozva, hogy kinek kell eltávolítani az űrben kallódó tárgyakat” tette hozzá Castronuovo.

A lényeg az, hogy el kell takarítanunk a szemetet, ha nyugodtan szeretnénk a Holdra utazni egyszer.

Forrás: http://inhabitat.com