Technika

Egy repülő robotoknál használt szoftver csökkenti a légkondicionáló berendezések energiafogyasztását

A Berkeley EECS (Elektromérnöki és Számítógépes Tudományok) projektjében résztvevő kutatók egy olyan repülő robotot fejlesztettek ki, amely képes elkapni egy labdát.

Ez persze nem újdonság: pár hónapja a Flying Machine Arena is megépített egy ilyen robotot. A Berkeley által kifejlesztett robotot az teszi különlegessé, hogy ki tudja számítani a labda esésének ívét és landolási helyét is. Az ún. LMBPC („Learning-based model predictive control”) működését Dr. Anil Aswani, a projekt egyik munkatársa röviden így magyarázta el:

„Hogy mitől lesz más egy robot LMBPC-vel felszerelve, azt egy vezetési analógiával lehetne a legegyszerűbben leírni, vagyis hogy miben más egy sportautót illetve egy normális autót vezetni. Ha beülünk egy sportautóba, akkor eleinte egy normál autót képzelünk el a mentális modellünkben, ha arra gondolunk, hogy hogyan kerüljünk el egy balesetet. Ám minél többet vezetjük a sportkocsit, a mentális modellünk is fejlődik, vagyis már a ténylegesen vezetett autó felváltja a megszokott normál autót a gondolatinkban, így sokkal jobban tudjuk vezetni a sportautót is.”

De hogy mitől lesz az LMBPC több, mint egy mutatvány? A projekt eredményeit összefoglaló tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy az LMBPC szoftvert sikeresen tudták egy hűtő-fűtő (pl. légkondicionáló vagy szellőztető) rendszernél is alkalmazni. Mégpedig elég meglepő eredménnyel: a rendszer 30-70%-kal kevesebb energiát használt föl a szoftvernek köszönhetően. A légkondicionáló teljesítményének, a szoba hőmérsékletének illetve kihasználtságának adatait megadva az LMBPC ki tudja számítani a légkondicionáló ideális működését, így csökkenteni lehet a felhasznált energia mennyiségét. A kutatók még tovább fejlesztik a szoftvert, mert a melegebb napokon mért 30%-os megtakarítási arányt alacsonynak tartják.

Ám ha figyelembe vesszük, hogy egy épület fogyasztásának nagy részét a hűtő-fűtő rendszerek energiaellátása teszi ki, már a most elért megtakarítási mutatók is elég jók. Az energiatakarékosság kulcsa a Berkeley kutatóinak a kezében van.
YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.forbes.com