Technika

Okos parkolás, kevesebb kipufogógáz

A ParkPGH program segítségével a pittsburghi lakosok már könnyebben találhatnak parkolóhelyet maguknak. Ennek következtében csökken a vezetési idő, így a kibocsátott káros anyagok mennyisége is, és még a forgalmat is csökkenteni lehet vele.

A ParkPGH program elérhető iPhone alkalmazásként, honlapról, SMS-ben és telefonon is. Kiszámolja az úti célunkhoz közel eső szabad parkolóhelyek számát az összesen 5300 közül, és a mélygarázsokban található helyek 25%-át is figyelembe veszi. A rendszer 30 másodpercenként frissíti magát, és még el is navigálja a vezetőt a számára ideális parkolóhelyre.

Léteznek már ilyen, parkolást segítő rendszerek, például San Franciscoban, de ezekkel ellentétben a ParkPGH nemcsak a szabad parkolóhelyek számát képes megadni, hanem azt is ki tudja számolni, hogy mennyi szabad hely lesz akkor, mire az autós odaér. A rendszer a Dr. Robert Hampshire, a Carnegie Mellon Univerity professzora által kifejlesztett algoritmuson alapszik, mely archív adatokat és a z aktuális állapotokat is számításba veszi, hogy megjósolja, mennyi szabad parkolóhely lesz a megadott környéken és időben. Például számításba veszi, ha egy koncert miatt egy környék zsúfolt lesz egyik este.

Mivel Pittsburgh az okos parkolási program kísérleti terepe, a Carnegie Mellon Universitiy további városokra is kifejleszti a rendszert, ha beváltja a hozzáfűzött reményeket.

Forrás: http://www.wired.com