Technika

Programozott tűzoltás

A HIGRAD/FIRETEC program az erdőtüzek kialakulását és terjedését modellezi, alkalmazása hatékonyabbá teheti a megelőzést és a tűzoltók munkáját.

A szoftvert a US Forest Service Rocky Mountain Research Station és a Los Alamos National Laboratory (LANL) közösen fejlesztette ki. A HIGRAD egy számítógépes folyadék-dinamikai modell, amellyel a légáramlást, a tüzet tápláló anyagokat és magát a tüzet lehet vizsgálni. A FIRETEC az égést, a hőátadást, a légellenállást és a turbulenciát követi nyomon. A két képlet egyidejű használata lehetővé teszi a tűz és a környezete folyamatosan változó kölcsönhatásának feltérképezését.

A kutatók elsősorban azokat az erdőket vizsgálják a HIGRAD/FIRETEC segítségével, amelyeket szúfélék támadtak meg, mivel feltételezésük szerint a szúk miatt elhaló fák táplálják a tüzet, a megritkult lombkorona pedig erősebb szeleket eredményez, amelyek a tűz továbbterjedéséért felelősek. A korábbi modellek nem vették figyelembe, hogy a szúk által megtámadott fák kiszáradnak, ezért jobban égnek, mint az egészséges növények.

Forrás: http://www.treehugger.com