Technika

Alighanem elloptak – írja a bicikli

A texasi Austinban olyan bicikliket állítottak rendszerbe, amelyeknek GPS helymeghatározójuk van és képesek tweet-eket közölni, hogy éppen hol elérhetők.

Mint ismeretes, a szabadon önkiszolgálással igénybe vehető kerékpároknak a különböző városokban gyűjtőhelyeket alakítanak ki, a kerekezési szolgáltatást a bicikli bérlői gyakorlatilag ezen pontok között veszik igénybe.

Jóllehet ezen pontok számát a szolgáltató cégek igyekeznek növelni, a francia fővárosban például van vagy másfélezer ilyen pont, és ezek között komoly információtechnológiai rendszert építettek ki elsősorban a bérleti tarifákkal kapcsolatos ellenőrzésre, a texasi kísérleti rendszerben – egyelőre 20 kerékpárral – a kerékpár twitteres profilnév (például kukacrolandthebike) alatt maga közli, hol tartózkodik, hol vették igénybe és hol fejezte be utasával a programot. Egyéb információ közlésére is képes, például milyen az időjárás, van-e étkezőhely a közelben, stb. Ha meghibásodott, azt is megírja. Mi több, RIP üzenettel és szöveggel is tudatja, hogy ellopták és lezárja twitterezését.

A különleges kerékpárokról beszámoló blogger (blog.velib.paris.fr) megjegyzi: a közösségi média idővel átszabhatja majd a városi közlekedést is.