Technika

Futurisztikus futócipő

2016.11.30. - 21:40  |  Nincs hozzászólás

Az emberek mindig is futottak. Persze régen főként valami után, vagy valami elől futottunk. Manapság inkább kedvtelésből vagy sportolás gyanánt tesszük ezt, és a tudomány már évek óta a futók segítségére van, ha cipőkről van szó. Az Enko-val viszont most futás közben energiát termelhetnek a futni vágyók, amit a cipő okosan felhasználva megkönnyíti a futók dolgát.

Az Enko-t egy francia mérnök és futó tervezte, Christian Freschi. 12 éve foglalkozik a futócipőkkel és számtalan prototípust épített már az évek alatt. Legutóbbi modelljéhez a 3D modellezést hívta segítségül, hogy kényelmes, futurisztikusan kinéző és hasznos cipőt készítsen. A forradalmi high-tech futócipő egyfajta lengéscsillapítóval érkezik, ami tárolja azt az energiát, ami futás közben más cipőknél elveszik, mikor a lábunk éri a földet.

enko4

Az Enko ezt az eltárolt energiát ügyesen visszaadja nekünk amikor felemeljünk a lábunkat, így a futás sokkal kevésbé megerőltetőbb és még annál is hatékonyabb. Freschi úgy írja le, mintha egy csapatot alkotnál a cipőddel. Egy hatékony, stílusos csapatot. Emellett a lengéscsillapítók levesznek egy kis terhet a térdről és csípőről is.

enko5

A cipőt át lehet állítani sétáláshoz is, így mindig a körülményeknek megfelelően működhet. A kényelem és a védelem volt a két legfontosabb dolog, amire a tervezők figyeltek, tízszer jobban van párnázva, mint a legtöbb futócipő. Az már kitalálható, hogy ez a cipő nem egy olyan, amit egy bolt polcáról emelünk le, ugyanis a cipő tervezése függ a viselője magasságától, súlyától, sőt futási módjától is. Az olasz partnercég 5-7 hétig tervezi a cipőt, hogy pontosan illjen a viselője lábára, és a kivitelezés ezen felül még egy pár hetet vesz igénybe.

enko2

Az elmúlt évek fejlesztései már sokkal strapabíróbbá tették a cipőket, mint valaha. Ez az Enko-val sincs másként, sőt, a cipő mellé jár minden elemből 6 extra, és egy szerszám, amivel ezeket könnyedén cserélhetjük, ha tönkremennének, elkopnának. Sőt, akár rendelni is lehet külön az Enko-tól, ha valamiből kifogynánk. A felépítésből látszik, hogy ezt a futócipőt nem terepre tervezték, erre az Enko is felhívja a figyelmünket, hogy ugyan rendkívül jól működik betonon, futópályán, vagy bárhol máshol, de nem kifejezetten ajánlott vele homokos, kavicsos utakra menni.

enko1

Forrás: http://dornob.com/

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »