Környezetvédelem

Építőipar: mitől lesz a csarnoképítés környezetkímélő

Min múlik, hogy az építőipari termelés, vagy például egy acélcsarnok építése környezetbarát legyen - csupán címszavakban: gyártástechnológián, a megújuló energiafelhasználáson, az újrahasznosítható alapanyagon, az optimalizált anyaghasználaton és fuvaron, esetleg a költséghatékonyságot kínáló standardizált megoldások alkalmazásán. Nézzük részletesebben!


Egyre gyakoribb, hogy a termelő vagy éppen építőipari vállalkozásoknál a szervezeti kultúrába épül a környezetre tekintettel folyó gyártás szemlélete. Ha ugyanis egy vállalkozás tevékenysége során alacsony környezetterhelésre és fenntarthatóságra törekszik, az nem csak a technológián múlik. A folyamat alapja a vállalatirányítási szemléletben rejlik. Ugyanakkor ez a szempont az építési technológiák közötti választás esetén ma még nincs az elsők között, ha a megrendelői preferenciákat vesszük górcső alá. Pedig az ökológiai lábnyom vagy éppen a hulladékmennyiség csökkentése az építőiparban is a gyártó és megrendelő közös érdeke, ami mind anyagi, mind morális szempontból számos előnnyel járhat. A környezetre tekintettel folyó gyártástól emellett csupán néhány lépés vezet a megrendelői haszonig – egy könnyűszerkezetes acélcsarnok esetén is.

 

Könnyűszerkezetes acélcsarnok: gyorsan, optimalizált anyagmennyiséggel

Közismerten építési idő spórolható, ha egy gyorsan felépíthető, hidegen hengerelt acélszerkezetű csarnokok mellett döntünk. Az ilyen szerkezetek pontos tervezés szerinti gyártása és gyártástechnológiája miatt az alapanyag megtakarítás is számottevő lehet, valamint minimális hulladék keletkezik gyártáskor és építéskor egyaránt. A fuvarozás gazdaságosságáról a szerkezetek kis súlya és rakatkialakításuk gondoskodik, így már e tényezőknek köszönhetően is végeredményben energia és pénz takarítható meg. A világszerte az elmúlt 40 évben megépült, hidegen hengerelt, horganyzott acélból készült Frisomat csarnokok egyik gyakran hangsúlyozott előnye az innovatív acélszerkezet, amelynek gyártása és fuvarozása is csekély mértékben terheli a környezetet.  A gyors építés egyrészt a profi munkaszervezésben, másrészt a magasan képzett mérnökök által kidolgozott innovatív szerkezeti megoldásokban rejlik. Az épületeket a Frisomat tervezi meg és gyártja le, az acélszerkezetek teljes egészében előre legyártva érkeznek a helyszínre, és az összeszerelés kizárólag csavaros kötésekkel történik, helyszíni hegesztés vagy darabolás nélkül. A Frisomat technológia tehát az alapanyagokkal és az idővel is takarékoskodik.

Technológia és szemlélet

E szemléletnek megfelelően a fenntarthatóság jegyében épített már a Frisomat a világ 100 országában közel 40 000 acélcsarnokot. A gyártás során a cég a szükséges villamosenergiát 50%-ban napelemekkel fedezi, az acélprofilok előállításához pedig 100%-ig újrahasznosítható acélt használ, méghozzá kiemelkedően anyagtakarékos módon. És mi ne lenne alkalmasabb a megújuló energia felhasználást lehetővé tevő eszközök telepítésére, mint egy-egy acélcsarnok teteje? 

Az anyagfelhasználást tekintve a Frisomat csarnokai különösen nagy szakítószilárdságú acélból készülnek, ezért közel egyharmaddal kevesebb acél szükséges ugyanolyan fesztáv lefedéséhez, mint a hagyományos melegen hengerelt szerkezetek esetén.

És most nézzük mi a haszna mind ezekből még a megrendelőnek? Bármelyik méretben is rendeljük a Friosomat acélcsarnokot, a helyszínre pontosan annyi építőanyag érkezik, amennyi az épület összeállításához szükséges. Így nincs vesződség az építési törmelékkel sem, a szereléssel történő építés után, a profi és gyakorlott összeszerelő csapat a következő építési fázisra érkezőknek tisztán adja át a terepet.

A példában szereplő Frisomat nem csupán a speciális építési mód éllovasa, hanem a kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig lefedi a teljes értékláncot.

 

Egyencsarnokok? Szó sincs róla!

Az előregyártott technológia, a standardizált gyártás és a feszes munkaszervezés mégsem akadálya az építtető fantáziájának. A könnyűszerkezetes acélcsarnokok alkalmazhatósága a mezőgazdasági felhasználástól, a kis műhelyeken és hatalmas üzemcsarnokokon keresztül egészen a legkorszerűbb repülőgéphangárokig terjed. A szakemberek minden feladathoz az építtető elképzeléseinek legjobban megfelelő modellt ajánlják, ugyanis léteznek a standardizált modellek. Nem nehéz belátni, hogy ha itt egy pár centivel rövidebb, ott pár centivel hosszabb, és ez jobban passzol a gyártási standardokhoz, akkor az máris költségmegtakarítást, így kedvezőbb árat eredményezhet. 

De maradjunk a megrendelői igényeknél, amelyek nem csak a csarnok funkciójára és méreteire vonatkozhatnak. A beruházó – természetesen a cég szakembereinek támogatása amellett – a kínálatból választhatja ki a tető az épület funkcióhoz illeszkedő alakját, hajlásszögét, a burkolatok vastagságát, minőségét és természetesen színét, és persze további részletmegoldásokat is, például a nyílászárók típusát és elhelyezkedését. 

 

További információ: Csarnokok építése és más építőipari hírek – Frisomat.hu