Zöld építészet

Az energiatakarékosság 7 tippje

Az Earth911.com összegyűjtötte hét pontban, hogy miként tudjuk energiatakarékosabbá és egyben környezetbaráttá tenni otthonunkat - mindezt jelentős anyagi ráfordítás nélkül.

1.Hívj egy szakembert!

Amerikában több cég is foglalkozik azzal, hogy felmérik egyes háztartások energiatakarékosságát. A RESNET kutatásai kimutatták, hogy tíz emberből kilenc elkötelezett az energiatakarékosság iránt, de csak hárman gondolják úgy, hogy saját otthonuk is energiatakarékos.

A helyszínre kiszálló szakember kiszűri otthonunk gyenge pontjait, tanácsokat ad a szükséges beruházásokkal és az igényelhető támogatásokkal kapcsolatban.

Talán ez az egyetlen tanács, mely hazánkban még nem működik – egyelőre.

2.Pakold okosan a hűtőd!

Minél üresebb a hűtő vagy a fagyasztó, annál több energiát fogyasztunk – feleslegesen. Nem arról van szó, hogy indokolatlanul tartsunk romlandó dolgokat a hűtőben csak azért, hogy „ki legyen a létszám”.
Ajtónyitáskor meleg levegő áramlik a hűtőbe és minél több az üres hely, annál több energia kell a megfelelő hőmérséklet visszaállítására.

Ezt elkerülhetjük, ha vízzel töltött palackokkal vagy dobozokkal töltjük ki az üres helyeket. Fontos, hogy a hűtőben megfelelő résekkel biztosítsuk a levegőáramlást!
Ellentétben a hűtővel, a fagyasztóban előnyös, ha összebújva vacognak csirkék, mivel „egymást” is hűtik.

3.Rendezd be környezettudatosan az otthonod!

Győződj meg róla, hogy semmi sem állja útját a meleg levegő áramlásának!  A radiátortól legalább 30centiméteres távolságban legyen a legközelebbi tárgy, így nem a kanapét vagy fotelt fogjuk fűteni. Igaz egy hideg téli estén kifejezetten kellemes tud lenni az ülésfűtés – viszont megsokszorozódik a szükséges energiamennyiség.

4.Ne engedd, hogy leszívjon a vámpír!

A legtöbb elektronikai berendezés kikapcsolt állapotban is használ villamos energiát. Nem elég, ha alvó állapotban hagyjuk, vagy kikapcsoljuk az egyes berendezéseket. A legegyszerűbb megoldás, ha kikapcsolható elosztóba dugjuk a csatlakozókat, így egy mozdulattal vethetünk véget a felesleges pazarlásnak.

Ne hagyjuk bedugva a használaton kívüli mobiltöltőket sem!

5.A méret a lényeg! A konyhában is.

Ügyeljünk arra, hogy ne melegítsünk a kelleténél több vizet a tűzhelyen és használjunk fedőt is, hogy gyorsabban érjük el a kívánt hőfokot.  Az edény méretét mindig igazítsuk a gázrózsa nagyságához: ne tegyük a legkisebb lábast a legnagyobb égőre!

Melegítéshez használjuk a mikrohullámú sütőt! Sokkal kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos tűzhely, és a kiengedő funkció tökéletes vízmelegítéshez.

6.Hozd rendbe a kazánt!

Ellenőrizzük le, hogy mennyire van elkoszolódva a kazántest, illetve a levegőszűrő. A takarításhoz, illetve a légszűrőcseréhez nincs szükség szakemberre, ezt házilag is megoldhatjuk.

Egyszerűen kiporszívózzuk a készüléket, illetve kicseréljük az elhasználódott szűrőt. Ha nem vagyunk biztosak képességeinkben, akkor hívjunk egy szerelőt, és lessük el a lépéseket.

Nézzük meg, hogy szökik-e a levegő a fűtőcsövek csatlakozási pontjainál. A kisebb lyukakat magunk is megszüntethetjük, de ehhez olyan anyagot használjunk, ami nem mérgező. Nagyobb problémák megoldásához elengedhetetlen a megfelelő szakember!

7.Hagyd a mosatlant!

Természetesen nem szó szerint. Mosogatógéppel sokkal kevesebb meleg vizet használunk el, mint kézi mosogatással. Fontos, hogy a gépet csak akkor indítsuk el, ha teljesen meg van töltve.

Sokan alkalmazzák a kézzel történő előöblítést abban a hitben, hogy így kevesebbet dolgozik a mosogatógép. A Consumer Reports kutatásai alapján kiderült, hogy naponta akár 74 literrel több meleg vizet használhatunk el egy nap alatt, ha előöblítést alkalmazunk.

Aki nem rendelkezik mosogatógéppel, nem tehet mást, mint fürgébb mozdulatokkal rövidíteni a mosogatás örömteli pillanatait.