Zöld építészet

Estrella Nightclub – környezettudatos szórakozóhely New Yorkban

Fenntartható szórakozást kínál a vendégek számára egy régi épületben kialakított nightclub, ahol többek között légtisztító szobrokkal, piezoelektromos táncparkettel és a tánctér hűtésére szolgáló vízfallal várják a kikapcsolódásra vágyókat.

A környezetvédelemről általában a szelektív hulladékgyűjtés, az elektromos autók, vagy a megújuló energia jut eszünkbe a legtöbbször. Eljött az ideje, hogy bővítsük ezt a listát! (Igazából már rég eljött az ideje, de sohasem késő belevágni.)

New York West Village nevű részén található az az épület, melyből egy környezettudatos szórakozóhelyet faragott Michael Gooodsmith és a Cedar Rapids – az egyelőre még csak papíron létező koncepció hamarosan testet is ölt. Az épületben LED világítással gondoskodnak az energiatakarékos fényárról, vízfallal hűtik a táncteret, és növényből készült szobrokat helyeztek el a beltérben. Utóbbi nem csak látványos megoldás, hanem a levegő tisztításához is nagyban hozzájárul.

A padlóburkolatot rendkívül strapabíró anyagokkal vonták be, míg a bútorok is kivételesen hosszú élettartamra lettek tervezve.

A tervezők nem hagyták figyelmen kívül a megújuló energiában rejlő lehetőségeket: a tetőn található napelemek és három szélturbina biztosítja a zöld energiát az Estrella (Csillag) működéséhez. A szélturbinák „madárbarát” kivitelezésűek, ráadásul hangtalanul működnek.

A legérdekesebb megoldás kétségkívül a piezoelektromos tánctér, mely a táncolók által keltett vibrációkat alakítja át elektromos árammá. Az így nyert energiával a hangberendezést és a világítást fogják táplálni.

Az éhes vendégek helyben termesztett, organikus alapanyagokból összeállított menük közül válogathatnak.

Mivel a fenntartható gondolkodást ajánlatos a gyerekeknek is oktatni, így a nevelésben megfáradt apukák egy igazán zöld klubban pihenhetik ki a nehéz perceket. Az már egy másik kérdés, hogy az otthon maradt kedves számára megfelelő magyarázat lesz-e a hely környezetbarát mivolta…

Forrás: http://www.ecofriend.com/