Zöld építészet

Környezetét óvja a Campona

A hetente százezreket vendégül látó Campona Bevásárlóközpont, mint jelentős hagyományos-energia fogyasztó elkötelezte magát a környezetbarát megoldások mellett. Számos újítás és új beruházás már kimondottan a környezettudatos elvek szerint valósul meg az ország egyik legnagyobb múltú bevásárlóközpontjában.

Létrehoztak szelektív hulladékgyűjtőket és elemgyűjtő dobozokat, csökkentették az energiafelhasználást,
jelenleg vízmentes piszoárokat építenek be a vizes helyiségekben.

Az első lépések még gazdaságossági megfontolásból történtek, de már akkor látszott, hogy az üzleti érdekeket nem lehet és nem is szabad különválasztani a társadalmi szerepvállalástól és közös lakóhelyünk kincseinek védelmétől. Frank János, a Campona center menedzsere úgy látja, a jövő útja a környezettudatos életmód kockáival van kikövezve.

– Elsődleges célunk volt az épület energiafelhasználásának csökkentése, melyet a hatalmas üvegfelületek fóliázásával értünk el – fogalmazott Frank János. – A nyári hónapokban kevesebb energiát pazarlunk el a hűtésre, télen pedig a fűtésen tudunk spórolni. A világítást is ezen elvek alapján cseréltük le takarékos és hosszú élettartamú ledes és fénycsöves rendszerekre, nem véletlen, hogy hamar kiérdemeltük a nemzetközi ’BREEM’ minősítést, amelyet kizárólag a Camponához hasonló energiatudatos épületek kaphatnak.

Az első lépéseket hamar követték a következők, immár a látogatók, vagyis a lakosságot direkt módon érintő változások történtek a házban.

– Fontos számunkra, hogy a Campona ne csupán egy kereskedelmi célú épület legyen, hanem a helyi közösség mindennapjainak tere is – folytatta Frank János. – Éppen ezért az épület több pontján helyeztünk el elemgyűjtő dobozokat, valamint egy szelektív hulladékgyűjtő szigetet is létrehoztunk a parkolóban. A rengeteg napi hulladékot mi magunk is szelektíven gyűjtjük. Megújítjuk a Campona mellékhelységeit is, méghozzá a legmodernebb, egyben legkörnyezetkímélőbb vízmentes piszoár technológiával, melynek segítségével sok ezer köbméter vizet spórolunk meg havonta.

A Campona nem csak igyekszik tenni a környezetért, hanem próbálja meggyőzni saját környezetét ezek fontosságáról is. Januárban sajátos módját választották az üzenet átadásának: több mint négyszáz hódmezővásárhelyi óvodás és kisiskolás kizárólag hulladékból készített játékait állították ki a házban. Az újrahasznosítható termékekből előállított tárgyak hetente többszáz-ezer embert győztek meg arról, hogy igenis mindenki kiveheti a részét Földünk jobbá, élhetőbbé tételéből. A tárlat megnyitóján több ismert ember is, így Wolf Kati, Lola, Brunner Márta és Kálloy Molnár Péter is alkotott a gyerekekkel.

A helyi közösséggel való kapcsolatot erősítik a szintén környezettudatosság-központú események, mint például majd a Minimax Családi Nap októberben, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bolygónk megóvására alkalmas módszerekkel, életmóddal. A tematika középpontjában a Föld, a víz, a flóra és fauna fontossága áll majd. Október 16-án az ENSZ Élelmezési Világnapja alkalmából különleges, konzervekből készült szobrokat láthatnak a látogatók a Camponában, melyet jótékony célú adománygyűjtés egészít ki.

A gyermekek számára mind a férfi, mind a női mellékhelységekben megfelelő méretű és magasságú piszoárok és wc-csészék, valamint ehhez igazodó mosdópult nyújt könnyebbséget, és megújulnak a mozgáskorlátozottak számára fenntartott mosdók is.

A jövőben a Campona saját költségen beszerzendő, napi huszonnégy órában rendelkezésre álló újraélesztő-készülékét remélhetőleg nem kell használni, ám a tudat, hogy van, bizonyosan megnyugtat minden látogatót. A lényeg a részletekben rejlik, a Campona pedig éppen ezekre az apró, ám annál fontosabb részletekre helyezi a hangsúlyt.