Zöld építészet

Már hivatalosan is zöldebb az Empire State Building

A hosszú évek zöld fejlesztései meghozták a várt eredményt: az Empire State Building is megkapta a LEED (Leadership of Energy and Enviromental Design) Arany Tanúsítványát.

Így az Empire State Building egyike lett annak a néhány történelmi emlékműnek, amelyek Arany Tanúsítvánnyal rendelkeznek, de mind közül a New York emblémájának számító épület a legmagasabb.

A nyolcvanadik évfordulóját ünneplő Empire State Buildingen nem sokára befejezik az 550 millió dolláros energiahatékonysági felújítást, mely magába foglalja az ablakok szigetelésének felújítását, a világítás korszerűsítését, és a fűtésrendszer átalakítását – írja a doyourpart.com. A felújításnak köszönhetően az épület energiafogyasztása legalább 38%-kal fog csökkenni, amely évi 4,4 millió dollár megtakarítást jelent.

A LEED tanúsítványokat az amerikai Zöld Épületek Tanácsa állítja ki. Számos elvárásnak kell megfelelni: figyelembe veszik többek között víz- és energiafogyasztást, a felhasznált anyagokat, a beltéri levegő minőségét és az épület designját is. Az energiahatékonysági felújításon felül az Empire State Buildingben zöld tisztító- és növényvédelmi használnak majd, újrahasznosítják az építési törmeléket, és alacsony vízfogyasztású vécéket és vízcsapokat szereltek be.

A fejlesztéseknek köszönhetően várhatóan 105000 tonnával kevesebb szén-dioxidot fog kibocsátani az épület a következő tizenöt évben. A tulajdonosok abban is megállapodtak, hogy a közeljövőben megújuló energiaforrásokra váltanak át, így a 102 emeletes akár teljesen szénsemleges lehet.