Zöld építészet

A fenntartható irodaház nemcsak munkahely, hanem „élettér” is

Oslo Økern nevű városrésze nagy változásoknak lesz tanúja a közeljövőben, ugyanis át szeretnék alakítania városrész a norvég főváros életében eddig betöltött szerepét. Az ide tervezett épület új vásárlási, kulturális és lakhatási lehetőségeket teremt majd – remélik az A-lab tervezői.

Az Eco Cube elsősorban irodaház, de figyelembe véve a környezet sokszínűségét, sok funkciót terveznek az épületnek is. Helyet kapnak benne közösségi terek, amelyeket hívogatóbbá tesz majd a sok napfény és a fővárosra nyíló pompás kilátás is. A kávézót, a teraszt, valamint egy nyilvános „találkozóhelyet” elsősorban kikapcsolódásra, pihenésre és sportolásra tervezték. A közösségi tereket az épületet keresztbe átszelő átrium köré tervezték.

Az épület mintegy lélegzik a homlokzatot és az átriumot összekötő puffer zónáknak köszönhetően. Ezek a zöld zónák egyesítik a szociális tereket az környezetvédelmi elvekkel: a természetes szellőzés, a dupla homlokzat, a hőtartó design mind-mind a fenntarthatóságot szolgálják.