Zöld építészet

Modern lakópark a zsúfolt városoknak

A pekingi illetőségű Standardarchitecture egy újfajta városi életforma lehetőségeivel kísérletezve alkotta meg a Tree Tower „lakótornyok” tervét, melyek minimális, 10-14 négyzetméter az alapterületű lakóházak, tetejükön egy fával. A Tree Tower majdani lakóinak lehetőségük lesz az alattuk, illetve fölöttük lakókkal, sőt, még a szomszédos épület lakóival is kommunikálni a nyitott „lépcsőháznak” köszönhetően.

A kör alapú tornyocskák összesen hatszintesek, a tetejükön pedig egy közösségi tér található, mely az ott élő fa köré szerveződik. A másodiktól az ötödik emeletig találhatók az igen kicsi lakások, a földszint különböző üzleteknek van fenntartva. A szinte már miniatűrnek nevezhető lakások csupán egyszemélyesek, de még mielőtt azt gondolnánk, hogy egy ilyen lakás lehet az elszigetelődés kezdete, a különböző nyitott terek, és a tornyocskák közelsége biztosítja a lakóknak a szükséges szociális impulzusokat.

A Tree Tower tervei valószínűleg sokunkban kétségeket hagynak afelől, hogy egy ilyen épület valóban „élettér” lehet, de érdemes belegondolni az előnyeibe is: mivel igen kicsi az alapterületük, minimális az épületek lábnyoma. De például egy Tree Tower-ekből álló lakópark egyfajta városi erdő lehet, a földfeletti liget így nem veszi el az épületektől a helyet és viszont. Ezeket megfontolva a Tree Tower egy próbát mindenképpen megér.

Forrás: http://www.designboom.com