Zöld építészet

Csőbe húznák a londoni kerékpárosokat

Londonban már foglalkoznak a SkyCycle gondolatával. Az angol fővárosban ilyen név alatt fut az az elképzelés, hogy külön emelt pályákat építsenek a kerékpárosoknak.

Az egyik tervezőiroda szerint ezek az emelt pályák csőszerűen helyezkednének el, zömmel járdák, illetve autóutak felett, hálózatszerűen kötődve egymáshoz.

Már arról is beszámol a fastcoexist.com portál, hogy lenne ezeken is egy úthasználati díj, de összege kisebb lenne, mint amennyit a tömegközlekedésért kell fizetni.

A SkyCycle projekt egyelőre nem fedett pályákat képzel el. A sajtó viszont azt veti fel, hogy azért kellene egy jelentős tőketámogató a megvalósításhoz, mert nem lenne éppen olcsó dolog így sem, teljes kiépítése is mintegy két évet igényelne.

Folyik az elmélkedés, hogyan is juthatnának el a kerekesek egy-egy adott ponthoz, hiszen gyakorlatilag egy csőben mozognak. A rendszert azonban elsősorban azért építenék, hogy a bicajosok a város forgalmas részein keresztül, azokat mintegy kihagyva juthassanak el egy általuk felkeresni kívánt másik (távolabbi) városrészbe.

Állítólag már London polgármesterét is megkeresték az ötlettel. Konkrét elképzelések még nincsenek, de a londoni városvezetés elkötelezett a kerekesek ügyének, tudva azt is, hogy a nagyváros utcáinak többségén a közlekedés megkeseríti a biciklisek életét.