Zöld építészet

BIQ Ház: a fenntartható építészeti bravúr

A zéró-energiafelhasználású, Németországban épülő BIQ Ház kivitelezői alkalmazzák a gyakorlatban először az árnyékolóként és energiatermelőként is funkcionáló, élő mikroalgákkal működő homlokzati rendszert.

A 2013-as hamburgi Nemzetközi Építészei Kiállításra készülő BIQ Ház tervezőinek koncepciója a következő: mivel az algák biomasszát állítanak elő, vagyis tiszta energiát termelnek, illetve felveszik a napsugarak hőjét, kétféle módon látják el energiával az épületet. A homlokzaton való elhelyezés előnye, hogy napfény hatására gyorsabban növekszenek, valamint biztosítják a ház árnyékolását.

A lamellákat a német Colt International gyártotta az Arup és a Strategic Science Consult bioreaktor tervei alapján. „A biokémiai folyamatok felhasználása egy innovatív és fenntartható megoldás az adaptív árnyékolásban, ezért jó látni, hogy a való életben tesztelik” – nyilatkozta Jan Wurm, az Arup európai kutatási vezetője. Wurm szerint a technológia „amellett, hogy megújuló energiát hoz létre és árnyékol, így hűvösen tartja az épület belsejét napos időben, különleges látványt nyújt, amely tetszeni fog az építészeknek”.

A BIQ Ház 2013 márciusára készül el.

Forrás: http://www.ecohomemagazine.com