Zöld építészet

Alternatív klímamegoldások – Passzívház

Az egyre nagyobb hőséggel járó nyarak miatt drasztikusan megnövekedett a légkondicionálót vásárlók és használók száma, azonban sokan nincsenek tisztában vele, hogy a klíma egyike a legnagyobb energiaigényű és üvegház-hatást okozó gázkibocsátású berendezéseknek. Szerencsére egyre több környezetbarát alternatíva kínálkozik, a hagyományos megoldásoktól az egészen újszerűekig. Elsőként az egyre népszerűbb passzívházakat mutatjuk be.

 Amiért jó:
Körülbelük 20 évvel ezelőtt, Németországban született meg a passzívház ötlete, melynek lényege, hogy hagyományos fűtési rendszerek nélkül biztosítsák az épület kellemes klímáját. A házak szigetelése kiváló, általában 40-50 cm vastagságú falszerkezettel, illetve háromrétegű külső nyílászárókkal rendelkeznek. Az épületek friss levegőjét nagy hatékonyságú szellőző berendezésekkel, fűtését és hűtését pedig a Nap energiájának felhasználásával biztosítják. A passzívházak ablakai emellett árnyékolókkal vannak felszerelve, amelyek télen és nyáron is megakadályozzák a ház erős felmelegedését.

Hátrányok:
Költséges. Bár kiegészítő szigetelésekkel és visszafogott designnal lehetséges a költségek visszaszorítása, így is nagy beruházásokat igényel az elején.