Zöld építészet

A Kék Bolygó

Március 22-én, pénteken nyitja meg kapuit Koppenhága óriási akváriumkomplexuma, a Kék Bolygó. A látványos és fenntartható épület egyszerre igyekszik a természet értékeit képviselni és a veszélyeztetett fajokat megmenteni.

Az épület célja egyszerre bemutatni és információt nyújtani a vízi állatokról, illetve a víz és bolygó fontos kapcsolatáról. Folyamatos kiállításaikkal időseket és fiatalokat egyaránt élvezetes módon vezetnek be a tenger világába, miközben a környezet –
tudatosságra is felhívják a figyelmet. Emellett az óriási, 7 millió literes akvárium tervezőinek és dolgozóinak célja a veszélyeztetett fajok megmentése, a vízminőség javítása és az élőhelyek megóvása.

A modern épület elhelyezkedéséből adódóan gyönyörű kilátással bír a tengerre, miközben a városközponttól is kényelmesen megközelíthető távolságra van. A tervek elkészítése már 2007-ben megkezdődött, az épület azonban csak idénre készült el. A Kék Bolygó elkötelezett képviselője a természet megóvásának, így a tervezés és építkezés során is kiemelt szerepet kapott fenntarthatóság és önellátóság. Mindez segíti azt a küldetést megvalósítani, hogy megoldást találjanak a természet értékeinek megőrzésére.

Forrás: http://inhabitat.com