Zöld építészet

Lebegő ház: áradás elleni védekezés

Komoly tervezési kihívás olyan házat készíteni, amely a szélsőséges természeti erőknek is ellenáll. Délkelet- Ázsiában a súlyos áradások okozta veszteségek ihlettek meg építészeket, hogy alacsony költségű, katasztrófáknak is ellenálló lakhelyeket tervezzenek.

A helyi bambuszból készült, hagyományos építészeti technikákkal készült házak különlegessége, hogy áradás esetén képesek a víz tetején lebegni. A szerkezet rögzített acél cölöpökhöz van erősítve, amely lehetővé teszi annak fel- és lemozgását, ez pedig fontos eleme a katasztrófákkal szembeni védekezésnek. Emellett esővízgyűjtő rendszerrel és egyirányú szeleppel is rendelkezik, utóbbi árvíz idején működtethető.

A bambusz tető a belső tér természetes szellőztetését biztosítja a párás klíma mellett, katasztrófa esetén viszont védi a lakosokat. Az épületek alapvetően hat személyre lettek tervezve, de nyolc emberre is kibővíthetőek. Emellett céljuk volt a költségeket minimálisra szorítani, így a házak ára 2000 USD alatt van. További előnyük, hogy egyszerű megépíteni, a lakosok a helyszínen maguk is el tudják készíteni egymást segítve.

A házak remek példái annak, hogyan lehet helyi erőforrásokat felhasználva, hatékonyan és megfizethetően építkezni úgy, hogy a veszélyhelyzetekhez is alkalmazkodnak.

Forrás: http://www.treehugger.com