Zöld építészet

Korszerűsített LEED rendszer

A közelmúltban bejelentették a LEED épületminősítési rendszer korszerűsítését, amely azon túl, hogy átláthatóbbá teszi az értékelést, magasabb színvonalú épületek kialakítását is ösztönzi.

A Philadelphiában tartott konferencián a rendszer negyedik frissítését jelentették be, melynek lényege hogy a korábbi kritikákat kijavítva még hatékonyabb minősítést tegyenek lehetővé. Ehhez megfelelően kialakított adatgyűjtő rendszert tettek közzé, mivel korábban nem állt rendelkezésre elég elemzett adat ahhoz, hogy az energia- és víztakarékosságot vagy a levegő minőségét minden esetben minősíteni tudják.

Ezen kívül még magasabb színvonalú fenntarthatóságot szeretnének kialakítani, amihez olyan új kategóriák is bevezetésre kerülnek, mint az egyes épületek hatása az éghajlatváltozásra, az emberi egészségre, a vízkészletre, a biológiai sokféleségre, a közösségekre, a zöld gazdaságra és egyéb természeti erőforrásokra.

Továbbá új épülettípusok is értékelhetővé válnak mostantól, legyen szó adatközpontokról, raktárakról és vendéglátó egységekről. Mindezek függvényében látható, hogy újból komoly előrelépést tettek a minősítés korszerűbbé és hatékonyabbá válásához, amely remélhetőleg erős ösztönzőként fog hatni az építészekre.

Forrás: http://www.treehugger.com/