Zöld építészet

Egyszerűen nem lehet vele melléfogni: a hőszigeteléssel mindenki jól jár!

Ha másért nem, a rádióban gyakran hallható „rapreklám” miatt biztosan ismerős a hőszigetelés fogalma, de legalább ekkora az esélye annak, hogy látta már, amint a szomszédnál „hegyekben állnak” a hőszigeteléshez használt gyapotkötegek. De milyen előnyökkel kecsegtet valójában a hőszigetelés, ami messze túlmutat azon, hogy egyszerűen pénzt spórolunk vele.

Az energia 35-40 százaléka a külső falakon át vész kárba, tehát ezek szigetelésével érhető el a legnagyobb megtakarítás. Egy 100 négyzetméteres családi ház esetében 1.2-1.5 millió forint körül alakulhat a hőszigetelés költsége – amit mindenképp érdemes kombinálni a korszerű nyílászárók beépítésével -, a beruházás középtávon térül meg (10-15 év). Hogy folytassuk az egyik legfontosabb matematikai képletet, mindenképp érdemes kihangsúlyozni, hogy a felhasznált anyagok élettartama 50 év, tehát a befektetés többszörösen megtérül.

Ha valaki kicsit jártas a témában, akkor talán azt is fel tudja sorolni, milyen gyapotfélék közül lehet választani: üveg-, kőzet-, fagy- és végül ásványgyapot kerülhet fel a házfalra pénztárcától és igényektől függően. Ha már a rádiót említettük, akkor mindenképp térjünk ki egy gondolat erejéig a „minden vivő slágerre”, az üveggyapotra, ami a legelterjedtebb változat, hiszen kiváló hő – és hangszigetelést érünk el egy lépésben a verhetetlen A1-es (nem éghető) tűzvédelmi besorolással.  Különböző kalkulátorok állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy segítsenek eldönteni, mi a megfelelő választás esetünkben, tájékoztatnak a legfontosabb paraméterekről.

Van megoldás az All in-en kívül!

Ha nincs pénzünk a házunk komplett hőszigetelésére, részterületek szigetelésével is komoly megtakarításokat, komfortérzet javulást érhetünk el. Kezdjük a szarufák közötti és alatti üveggyapot szigeteléssel vagy padlásfödémünk szigetelésével! Alacsony költségszint mellett meg lehet fogni 25% szökni próbáló fűtési energiát, nyáron pedig lassítja a belső hőmérséklet emelkedését.

Biztos, hogy mindenki jól jár?

A fentiek alapján kiderült, hogy a lakók mindenképp, de nem mehetünk el a környezeti tényező mellett sem. A korszerű szigetelés azt jelenti, kevesebb energiát használunk fel, nyáron például kevesebbet üzemel a klíma – vagy egyáltalán nem -, ezáltal nem melegítjük a környezetet, kevesebb CO2-őt eregetünk a légkörbe. Télen a fűtésköltségen faragunk, és talán mondani sem kell: a hideg hónapokban is hatásosan kíméljük a levegőt a széndioxidtól. Egy gondolat erejéig térjünk vissza a nyárhoz: sokan ódzkodunk, mások egyenesen nem bírják a kílmás, „művi” levegőt. Számukra lehet örömhír, hogy hőszigeteléssel és árnyékolással együtt 5-7 Celsiusszal csökkenthető a lakás hőmérséklete, a villanyszámla pedig akár 10 ezer forinttal. Tehát megállapítható, hogy a tulajdonos és a környezet egyaránt jól jár a hőszigeteléssel.

Hőszigetelés mint értéknövelő tényező

Nem árt néha befektetői/eladói szemmel gondolkodnunk, ami a hőszigetelések kapcsán is jól jöhet. A korszerű hőszigeteléssel egyrészt energiát és pénzt spórolunk, egészségesebb környezetben élünk, komfortosabban érezzük magunkat, másrészt értéknövelő beruházás, nagyban javítjuk az ingatlan pozícióját a piacon és értékesítési esélyeit, remek energetikai tanúsítvánnyal támasztva alá mindezt.

knauf-vata-classic-039-tl-40-mm-0.jpg.big

Mint mindenhez, a szigetelőanyag gyártáshoz is szükség van energiára – borul a zöld elmélet?

Gyorsan szögezzük le, hogy nem, mivel a sokkal több energiát spórolunk meg a szigetelés révén, mint amire az alapanyag gyártásához szükséges.  A Knauf Insulation számításai szerint ugyanis, megfelelő szigetelőanyaggal, egy épület életciklusa alatt 400-szor több energiát lehet megtakarítani, mint amennyire annak előállításához szükség volt.  Talán nincs is a világon még egy ilyen termék, ami hasonló mutatóval büszkélkedhetne, derül ki az 1932-ben alapított bajor cég beszámolójából. A Knauf Insulation, amely önálló egységet alkot a Knauf Csoporton belül, a múlt század hatvanas éveiben kezdett szigetelőanyagokkal foglalkozni, 2005 óta rendelkezik közvetlen képviselettel Magyarországon.

A hőszigetelés tehát nem véletlenül sláger.

Forrás: http://www.knaufinsulation.hu/