Érdekességek

Varjak tisztíthatják meg az utcákat a csikkeketől

2017.10.20. - 18:05  |  Nincs hozzászólás

Akár 12 évig is eltarthat, mire egy cigarettacsikk teljesen lebomlik. Ez jelenleg egy hatalmas probléma, tekintve, hogy ezt szemetelik a legtöbbet az emberek a Földön. Évente, körülbelül 4,5 billió (!!!) csikket dobunk el a világon. Egy új startup vállalkozás ezt szeretné megoldani, varjakkal.

Sokan tudják, hogy a varjak kifejezetten okos állatok. Nem csupán rendkívüli probléma megoldók, de még képesek eszközöket készíteni és használni is céljuk eléréséhez. Egyes varjú fajtáknál például megfigyelték, hogy a feltörni kívánt magvakat az autók nyomvonalára helyezték, hogy azok a dión, mogyorón áthajtva feltörjék a madárnak. Ez még talán önmagában nem volna akkora bravúr, de a varjak mindezt úgy csinálják, hogy tudatosan a zebrára helyezik el a magokat, így amikor az autóknak piros a lámpa, a gyalogosokkal együtt felmennek az úttestre a frissen tört magért.

A varjak lenyűgöző képességeit egy holland startup vállalkozás a Crowded Cities szeretné hasznosítani. Nevük egy szójáték, mivel a crowded zsúfoltat jelent angolul, a crow önmagában pedig varjat, így nevüket értelmezhetjük Zsúfolt Városnak vagy Varjúsított városnak.

crow3

Mindenesetre a cég egy olyan készüléket fejleszt, ami megtanítja a varjaknak, hogy szedjék össze az eldobált csikkeket, amiért cserébe földimogyorót kapnak. A szintén szójátékra épülő CrowBar (Crow Bar - Varjú Bár, Crowbar - feszítővas) egy amerikai feltaláló tervei alapján készült. A készüléknek van egy nagy tölcsér része, ahova be lehet dobni a csikkeket, valamint egy kiadója, ahova a szerkezet adagolja a szemétszedésért cserébe a mogyorót. Az alapötlet az, hogy ezzel betanítják a varjakat, hogy könnyen juthatnak ételhez.

A feladat egyébként sem lenne bonyolult egy varjúnak, tehát abszolút nem lehetetlen vállalkozásról beszélünk, a Crowded Cities-nek azonban van egy négy lépcsős betanító programja is.

crow2

Először a gép, ami egy csikk mellett van, kiadja az ételt a madárnak, amivel megtanulja, hogy a gép ételt ad neki. Második lépésben a szerkezet csak akkor ad ételt, ha a madár megérkezik mellé. Ezzel megtanulják, hogyan kell működtetni a gépet. A harmadik lépés a madár összezavarása. Ekkor ugyanis a gép nem ad ételt, még akkor sem ha leszállt mellé a varjú. Ezek után a varjú elkezd körülnézni és ha megtalálja a gép melletti csikket, majd azt bedobja a tölcsérbe, akkor a gép kiadja a jól megérdemelt mogyorót. A végső lépés, hogy a gép mellől elveszik a csikket, de körülötte még hagynak elszórva párat. A varjak majd megkeresik ezeket és a CrowBar-hoz szállítva megkapják a jutalmat. Ezen a ponton a tanítás befejeződött és a varjak már képesek maguktól is gyűjteni a csikkeket.

Egyelőre a startup egy prototípust épít, hogy teszteljék, a dizájn egyáltalán tényleg úgy működne-e, mint ahogy azt várták, továbbá, mivel a csikkek rengeteg mérgező anyagot tartalmaznak, folyamatosan figyelni fogják a varjak egészségi állapotát. Ha a módszer sikeresnek bizonyul, és a varjaknak sem esik semmi bántódása, akár a mi városunkban is feltűnhetnek a CrowBar-ok a jövőben.

Forrás: http://www.popularmechanics.com/

Rovat további cikkei

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

Dél-Afrika nemzeti katasztrófaként kezeli az ivóvíz-krízist

Tovább tombol a szárazság Dél-Afrikában, ezzel a világ első olyan...

2018.02.13. - 13:00 tovább »

Friss cikkek

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »

Bemutatkozik a Big Buddy Bike

Az kis, elektromos járművek elképesztően népszerűek tudnak lenni, hát...

2018.02.16. - 11:00 tovább »

Trump keményen megnyírbálja a klímakutátás büdzséjét

Eddig sem volt titok, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásban. Ezt...

2018.02.16. - 09:00 tovább »