Érdekességek

Varjak tisztíthatják meg az utcákat a csikkeketől

2017.10.20. - 18:05  |  Nincs hozzászólás

Akár 12 évig is eltarthat, mire egy cigarettacsikk teljesen lebomlik. Ez jelenleg egy hatalmas probléma, tekintve, hogy ezt szemetelik a legtöbbet az emberek a Földön. Évente, körülbelül 4,5 billió (!!!) csikket dobunk el a világon. Egy új startup vállalkozás ezt szeretné megoldani, varjakkal.

Sokan tudják, hogy a varjak kifejezetten okos állatok. Nem csupán rendkívüli probléma megoldók, de még képesek eszközöket készíteni és használni is céljuk eléréséhez. Egyes varjú fajtáknál például megfigyelték, hogy a feltörni kívánt magvakat az autók nyomvonalára helyezték, hogy azok a dión, mogyorón áthajtva feltörjék a madárnak. Ez még talán önmagában nem volna akkora bravúr, de a varjak mindezt úgy csinálják, hogy tudatosan a zebrára helyezik el a magokat, így amikor az autóknak piros a lámpa, a gyalogosokkal együtt felmennek az úttestre a frissen tört magért.

A varjak lenyűgöző képességeit egy holland startup vállalkozás a Crowded Cities szeretné hasznosítani. Nevük egy szójáték, mivel a crowded zsúfoltat jelent angolul, a crow önmagában pedig varjat, így nevüket értelmezhetjük Zsúfolt Városnak vagy Varjúsított városnak.

crow3

Mindenesetre a cég egy olyan készüléket fejleszt, ami megtanítja a varjaknak, hogy szedjék össze az eldobált csikkeket, amiért cserébe földimogyorót kapnak. A szintén szójátékra épülő CrowBar (Crow Bar - Varjú Bár, Crowbar - feszítővas) egy amerikai feltaláló tervei alapján készült. A készüléknek van egy nagy tölcsér része, ahova be lehet dobni a csikkeket, valamint egy kiadója, ahova a szerkezet adagolja a szemétszedésért cserébe a mogyorót. Az alapötlet az, hogy ezzel betanítják a varjakat, hogy könnyen juthatnak ételhez.

A feladat egyébként sem lenne bonyolult egy varjúnak, tehát abszolút nem lehetetlen vállalkozásról beszélünk, a Crowded Cities-nek azonban van egy négy lépcsős betanító programja is.

crow2

Először a gép, ami egy csikk mellett van, kiadja az ételt a madárnak, amivel megtanulja, hogy a gép ételt ad neki. Második lépésben a szerkezet csak akkor ad ételt, ha a madár megérkezik mellé. Ezzel megtanulják, hogyan kell működtetni a gépet. A harmadik lépés a madár összezavarása. Ekkor ugyanis a gép nem ad ételt, még akkor sem ha leszállt mellé a varjú. Ezek után a varjú elkezd körülnézni és ha megtalálja a gép melletti csikket, majd azt bedobja a tölcsérbe, akkor a gép kiadja a jól megérdemelt mogyorót. A végső lépés, hogy a gép mellől elveszik a csikket, de körülötte még hagynak elszórva párat. A varjak majd megkeresik ezeket és a CrowBar-hoz szállítva megkapják a jutalmat. Ezen a ponton a tanítás befejeződött és a varjak már képesek maguktól is gyűjteni a csikkeket.

Egyelőre a startup egy prototípust épít, hogy teszteljék, a dizájn egyáltalán tényleg úgy működne-e, mint ahogy azt várták, továbbá, mivel a csikkek rengeteg mérgező anyagot tartalmaznak, folyamatosan figyelni fogják a varjak egészségi állapotát. Ha a módszer sikeresnek bizonyul, és a varjaknak sem esik semmi bántódása, akár a mi városunkban is feltűnhetnek a CrowBar-ok a jövőben.

Forrás: http://www.popularmechanics.com/

Rovat további cikkei

Új Delhiben a levegő olyan, mintha 45 cigarettát szívnánk el egy nap

India ugyan remekül halad egy tisztább jövő felé, számtalan megújuló...

2017.11.10. - 08:00 tovább »

10x több energiát termel, mint a nukleáris fúzió

A Tel Aviv University és a University of Chicago fizikusai felfedezték, hogy...

2017.11.08. - 16:44 tovább »

Új majom fajt fedeztek fel, máris veszélyeztetett

Szumátra északi részén 20 évvel ezelőtt felfedeztek egy jelentős...

2017.11.03. - 21:00 tovább »

Friss cikkek

Szigeteléssel a szállópor koncentráció is csökkenthető

Magyarországon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon...

2017.11.20. - 13:16 tovább »

Megválik szénbányáitól a világ egyik legnagyobb bányász vállalata

Mi sem mond többet a globális energia kérdésről, mint az, hogy a világ...

2017.11.12. - 14:35 tovább »

Napelemes mobiltöltő, amit akár a telefonra is rakhatunk

Manapság a telefonálásnál sokkal többre használjuk az okostelefonjainkat....

2017.11.12. - 13:33 tovább »