Érdekességek

12 égitesttel bővült a Google Maps

2017.10.21. - 06:00  |  Nincs hozzászólás

Az űr szerelmeseinek érdemes lenne egy pillantást vetnie a Google Maps-re, annak is legújabb frissítésére, amibe bekerült 12 égitest is. Akik csak az otthonuk kényelméből tuják az űrt csodálni, már eddig is körbe tudták járni a Holdat és a Marsot a Földön kívül, de a lista most kibővült.

A Google Maps bővült a Merkúrral, a Vénusszal, a Ceressel, a Plutoval, a Szaturnusz hat holdjával és a Jupiter három holdjával, köztük az Io és az Europa is megtalálható. Ez a plusz tartalom nem jöhetett volna létre a Cassini nélkül, ami az elmúlt két évtizedes utazása során képek százezreit készítette el számunkra. Azóta az űrszondát már leszerelték.

maps3

Hogy véglegesítsék a Naprendszerünkben található égitestek digitális mását, a Google Maps csapata a NASA, ESA és más űrügynökségek által készített képeket kombinált, megalkotva ezzel egy szinte hibátlan, egységes térképet róluk. Ehhez rengeteg jó minőségű felvételre volt szükség. A térképek vizsgálatával bárki virtuálisan felfedezheti ezen égitestek hegyeit, völgyeit, és nyílt mezőit. Ahhoz, hogy elérjük a Marsot, vagy Titant mindössze annyit kell tennünk, hogy a görgő, vagy nagyító segítségével kizoomolunk a Földről.

maps2

A legtöbb képet azonban mégis a Cassini-Huygens misszió alatt gyűjtötték. A Cassini űrszonda keresztülutazott a Naprendszerünkön, míg a Huygens egy landoló egység volt, ami sikeresen végre is hajtotta az első külső naprendszeri landolást, amikor 2005-ben megérkezett a Szaturnusz egyik holdjára, a Titanra. A missziót gyakran "az elsők missziójának" is hívják, mivel az ennek keretében történt felfedezések segítettek minket megérteni saját Naprendszerünket. A Cassini a 20 éves repülése alatt számtalan felbecsülhetetlen értékű képet készített a Naprendszerünkről. A Cassininek hála elég csak internet és fel is fedezhetjük az űr csodáit.

Forrás: https://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

A hűvös éghajlaton élők hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra

A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval...

2018.11.20. - 19:28 tovább »

Friss cikkek

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »