Érdekességek

Íme az első ízelítő a valaha készített legrészletesebb kozmosz szimulációból

2018.02.06. - 09:00  |  Nincs hozzászólás

A szimuláció a világegyetem történetének egy olyan pillanatáig kalauzol el minket, ameddig még soha nem mentünk vissza: az univerzum létrejöttéig. A The Next Generaiton új számítási módszereket használt fel, hogy létrejöhessen ez a szimuláció. A szimuláícióról február 1-jén a Royal Astronomical Society-ben írtak először.

A szimulációk segítenek abban, hogy a kutatók jobban, illetve egy új szemszögből is megértsék a feketelyukak - nehezen megfogható - sötétanyagra gyakorolt hatásának eloszlását. Ezek ugyanis nem csak, hogy képesek megelőzni más galaxisokban az új csillagok létrejöttét, de a kozmikus struktúrák kialakulását is befolyásolják.

Egyetlen szimuláció is 24,000 processzort és több mint két hónapot vesz igénybe. Németország leggyorsabb nagyszámítógépe, a Hazel Hen a Stuttgarti High Performance Computing Centerben kétszer futtatta le eddig a teljes szimulációt. „Az új szimulációk több mint 500 terabyte adatot gyűjtöttek”, számolt be róla egy sajtóközleményben Volker Springel, aki a Heidelberg Intézet  Elméleti Tanulmányok vező kutatója. Azt is hozzátette, hogy a begyűjtött ’adathegyek’ elemzése valaószínűleg még évekig elfoglalttá fogja őket tenni, de izgalmas lesz a folyamat, aminek során sok új területét ismerik meg az asztrofizikának.

Az IllustrisTNG egy frissítés után képes volt a korábbinál kiterjedtebb előrejelzéseket készíteni, azzal, hogy több millió galaxis  evolúcióját futatta le. Az újítás képes volt létrehozni egy olyan univerzum szimulációját, ami rendkívül hasonló a sajátunkhoz.

Ha az ellenőrzések után az előrejóslások pontosnak bizonyulnak a sötétanyagot, a galaxis kialakulását és a mágneses mezőket illetően képesek leszünk olyan momentumokat is megvizsgálni, amiket ezidáig még a leghatékonyabb teleszkópokkal sem tudtunk.

Shy Genel, a Flatiron Intézet Számítógépes Asztofizika központjának egyik tudósa, aki közreműködött az IllustrisTNG fejlesztésén egy sajtóközleményen elmagyarzáta, hogy a teleszkópok, amiket a galaxis megfigyeléséhez hasznáunk csak bizonyos mennyiségű adatot képesek befogadni, de a szimulációk egyszerre képesek a galaxisok teljes területét egy időben feldolgozni. És nem is csak azt, hogy jelen pillanatban, hogy néznek ki ezek a galaxisok hanem a kilakulásuk teljes történetét.

Azáltal, hogy megtervezték egy, a mi galaxisunkhoz hasonló galaxis történetét, olyan eseményekbe nyerhetünk bepillantást, mint a Tejútrendszer alakulása abban a pillanatban, amikor a Föld létrejött. Sőt, talán arról is több információnk lesz, hogy a galaxisunk, hogy fog fejlődni az elkövetkezendő több milliárd évben.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

A hűvös éghajlaton élők hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra

A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval...

2018.11.20. - 19:28 tovább »

Friss cikkek

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »