Környezetvédelem

Óriási repedést találtak egy grönlandi gleccseren

2017.04.25. - 00:31  |  Nincs hozzászólás

A klímaváltozás ezen szakaszában a jégtakarón megjelenő repedések, sajnálatos módon nem annyira ritkák, vagy meglepőek, mint korábban. Azonban az a hatalmas rés, amit most fedeztek fel a grönlandi Petermann Gleccseren határozottan rossz jel.

A repedést egy holland tudós, Stef Lhermitte, a Delft University of Technology kutatója vette észre a gleccseren, ami az Északi félteke legnagyobb egybefüggő jégmezejével büszkélkedhet. Lhermitte a twitter fiókján keresztül értesítette a felfedezéséről a NASA-t, ami azonnal kiküldte a jég megfigyelő rendszerét, az Operation IceBerg-et, hogy pár képet készítsen. A drón meg is erősítette a repedést, és a helyzet rosszabb, mint gondolták.

repedés4

A gleccserek repedése általában azok szélénél szoktak előfordulni, ahol könnyebben olvad meg a jégtakaró. Ez a repedés azonban a gleccser kellős közepén jelent meg, és keresztül szeli a jégtakaró azon részét, ami az óceánon úszik. Fontos kiemelni, hogy minél beljebb történik egy ilyen repedés, annál könnyebben destabilizálódhat a gleccser. Ez a repedés arra enged következtetni, hogy a jégtakaró azon a részen túlzottan elvékonyodott.

"A jégtakaró lassan szétesik. Az állapota 1901 óta egészen a 2000-es évekig stabil volt, de azóta elkezdett repedezni, különösen 2010 és 2012 között. 2014-ben először láttuk, ahogy a gleccser felgyorsul." - mondta Eric Rignot, a NASA Earth tudósa.

repedés2

A repedés nagyon aggasztja az embereket. Egyelőre még a tudósok sem tudják, hogy valójában mi is okozta a repedést, ahogy azt sem, mi fog történni ez után. Ráadásul a mostani repedés veszélyesen közel van egy régebbihez, amik hogyha összeérnek azt eredményezheti, hogy a jégtakaró egy jelentős része leválik. A leválások meglehetősen gyakran történnek, és fontos elemei a jégtakarók életciklusaiban. De az ehhez hasonló repedések felvetik a kérdést, hogy a környezetben végbemenő változások miként befolyásolhatták ezeknek a repedéseknek a keletkezését.

A kutatóknak további vizsgálatokat kell végezniük, hogy megállapítsák, a bemenő és kijövő jég térfogatát. Ha az egyenlő, akkor aggodalomra nincs ok, azonban ha eltérést találnak, akkor drasztikusan megváltozhat a tengerszint magassága. Hogy könnyebben elképzelhessük a dolgot, az Amerikai Geológiai Felmérés (USGS) adatai szerint, ha Földön lévő összes jég elolvadna, az 80 méterrel emelné meg a tengerszintet, és számtalan várost mosna el teljesen.

A tudósok azt mondják, a repedés tovább nőhet, ahogy egyre beljebb megyünk a nyárba, ami azt is eredményezheti, hogy hamarosan egy hatalmas darab jég fog leszakadni az északi jégtakaróról. A repedés megjelenésének pontos okát még ki kell vizsgálni, de az előzetes adatok szerint úgy vélik azon a területen túlságosan elvékonyodott a jég.

Forrás: http://www.sciencealert.com/

Rovat további cikkei

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »

Trump keményen megnyírbálja a klímakutátás büdzséjét

Eddig sem volt titok, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásban. Ezt...

2018.02.16. - 09:00 tovább »

Az amerikai Óceántakarító Projekt az év közepén egy öreg flottabázisra...

Az Ocean Cleanup Project további lépéseket tett az elsődleges célja felé,...

2018.02.16. - 06:00 tovább »

Friss cikkek

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

Bemutatkozik a Big Buddy Bike

Az kis, elektromos járművek elképesztően népszerűek tudnak lenni, hát...

2018.02.16. - 11:00 tovább »