Környezetvédelem

Óriási repedést találtak egy grönlandi gleccseren

2017.04.25. - 00:31  |  Nincs hozzászólás

A klímaváltozás ezen szakaszában a jégtakarón megjelenő repedések, sajnálatos módon nem annyira ritkák, vagy meglepőek, mint korábban. Azonban az a hatalmas rés, amit most fedeztek fel a grönlandi Petermann Gleccseren határozottan rossz jel.

A repedést egy holland tudós, Stef Lhermitte, a Delft University of Technology kutatója vette észre a gleccseren, ami az Északi félteke legnagyobb egybefüggő jégmezejével büszkélkedhet. Lhermitte a twitter fiókján keresztül értesítette a felfedezéséről a NASA-t, ami azonnal kiküldte a jég megfigyelő rendszerét, az Operation IceBerg-et, hogy pár képet készítsen. A drón meg is erősítette a repedést, és a helyzet rosszabb, mint gondolták.

repedés4

A gleccserek repedése általában azok szélénél szoktak előfordulni, ahol könnyebben olvad meg a jégtakaró. Ez a repedés azonban a gleccser kellős közepén jelent meg, és keresztül szeli a jégtakaró azon részét, ami az óceánon úszik. Fontos kiemelni, hogy minél beljebb történik egy ilyen repedés, annál könnyebben destabilizálódhat a gleccser. Ez a repedés arra enged következtetni, hogy a jégtakaró azon a részen túlzottan elvékonyodott.

"A jégtakaró lassan szétesik. Az állapota 1901 óta egészen a 2000-es évekig stabil volt, de azóta elkezdett repedezni, különösen 2010 és 2012 között. 2014-ben először láttuk, ahogy a gleccser felgyorsul." - mondta Eric Rignot, a NASA Earth tudósa.

repedés2

A repedés nagyon aggasztja az embereket. Egyelőre még a tudósok sem tudják, hogy valójában mi is okozta a repedést, ahogy azt sem, mi fog történni ez után. Ráadásul a mostani repedés veszélyesen közel van egy régebbihez, amik hogyha összeérnek azt eredményezheti, hogy a jégtakaró egy jelentős része leválik. A leválások meglehetősen gyakran történnek, és fontos elemei a jégtakarók életciklusaiban. De az ehhez hasonló repedések felvetik a kérdést, hogy a környezetben végbemenő változások miként befolyásolhatták ezeknek a repedéseknek a keletkezését.

A kutatóknak további vizsgálatokat kell végezniük, hogy megállapítsák, a bemenő és kijövő jég térfogatát. Ha az egyenlő, akkor aggodalomra nincs ok, azonban ha eltérést találnak, akkor drasztikusan megváltozhat a tengerszint magassága. Hogy könnyebben elképzelhessük a dolgot, az Amerikai Geológiai Felmérés (USGS) adatai szerint, ha Földön lévő összes jég elolvadna, az 80 méterrel emelné meg a tengerszintet, és számtalan várost mosna el teljesen.

A tudósok azt mondják, a repedés tovább nőhet, ahogy egyre beljebb megyünk a nyárba, ami azt is eredményezheti, hogy hamarosan egy hatalmas darab jég fog leszakadni az északi jégtakaróról. A repedés megjelenésének pontos okát még ki kell vizsgálni, de az előzetes adatok szerint úgy vélik azon a területen túlságosan elvékonyodott a jég.

Forrás: http://www.sciencealert.com/

Rovat további cikkei

Kitiltják Romániából a vékony műanyagszatyrokat

Júliustól tilos vékony műanyagszatyrokat importálni, jövő évtől...

2018.04.10. - 13:32 tovább »

Újabb dolgot vesz el tőlünk a klíma változás: a tengerpartjainkat

Sarkpontok jég nélkül, óceánok oxigén nélkül, földrészek emberek...

2018.04.02. - 12:29 tovább »

Nincs megoldás a gleccserek olvadására

A Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói egybehangzóan arra jutottak,...

2018.03.29. - 16:40 tovább »

Friss cikkek

A népszerűség nagy átok a veszélyeztetett állatok számára

A népszerűség nagy átok bizonyos állatok, például az oroszlánok,...

2018.04.19. - 18:28 tovább »

Intelligens chip került az adidas új futócipőibe

Limitált számban érkeznek az óceáni műanyagból készült Parley...

2018.04.16. - 08:16 tovább »

Németország mentesítené az elektromos teherautókat az úthasználati díj...

A német közlekedési miniszter, Andreas Scheuer az elektromos teherautók...

2018.04.14. - 09:43 tovább »