Környezetvédelem

70 év után tigriseket telepítenek vissza Kazahsztánba

2017.09.10. - 11:00  |  Nincs hozzászólás

A szibériai tigris, milliók kedvenc állata. Az ikonikus nagymacska természetes élőhelyéről sok helyen kiszorult, főként az ember terjeszkedése miatt, többek között Kazahsztánban, ahol 70 éve először, újra megjelennek majd.

A szibériai tigris jelenlegi természetvédelmi státusza "veszélyeztetett". Az állat főként azért került a kihalás szélére, mert bundája és belső szerveiből készített, kétes hatású gyógykészítmények - porok, kenőcsök - miatt orvvadászatuk soha nem látott mértéket öltött. Ez talán még önmagában nem lett volna elég, hogy ide kerüljön a faj, de az élőhelyük folyamatos beépítése is jelentősen hozzájárult a példányszámuk csökkenéséhez.

Ez történt Kazahsztánban is, ahol 70 éve nem láttak, és nem is tartanak számon szibériai tigris populációt. A WWF nemzetközi kampányainak egyike pont tigrisek védelmével foglalkozik, a program keretein belül már több helyre visszatelepítettek pár példányt, például Indiában egy rezervátumba, de ezek mindig olyan helyen történtek, ahol maradtak példányok - még ha rettentően kevés is.

tiger4

A visszatelepítés rendkívül bonyolult feladat, hiszen amellett, hogy egy védett, emberektől távol eső helyet kell nekik találni és biztosítani, az ember terjeszkedése miatt más, a tigrisek számára táplálékul szolgáló prédaállatokat is vissza kell oda telepíteni. A WWF most egy hasonlóval próbálkozik Kazahsztánban. Ott, a korábbi kísérletekkel ellentétben nincs tigrispopuláció. 2025-ben érkezhetnek meg az első egyedek Kazahsztánba, és ha sikerrel járnak ez lesz az első sikeres revitalizáció a történelemben.

tiger1

A szibériai tigrisek egykor egész Ázsiában megtalálhatóak voltak, a robbanásszerű népességnövekedés és a városok terjedése azonban megnehezítette a faj életét. A legtöbb példány elszakadt társaitól, és természetes élőhelyük nagy részét is elveszítették. Úgy becsülik, a populáció közel 90 százaléka tűnt el az emberek miatt. 1900 és 2017 között a vadonélő egyedek száma 100.000-ről 3.900-ra csökkent. Kazahsztánban sokkal komolyabb volt a gond, mint szinte bárhol máshol Ázsiában. A folyamatos vadászat és az emberek terjeszkedése ugyanis nem csak a tigriseket, de azok prédáit is kiűzte a területről.

"[A felkészültek között az is szerepel], hogy meg kell szüntetni az orvvadászatot, és minden illegális tevékenységet, ami a tigriseket érinti. Továbbá jól felszerelt vadőröket kell alkalmaznunk, az állat prédáit is vissza kell telepítenünk, továbbá a helyi közösségeket is be kell vonnunk." - mondta Ekaterina Vorobyeva, az orosz WWF Közép-Ázsia program vezetője.

tiger3

A tigrisek visszatelepítése az Ili-Balkhash régióba egy nemzetközi projekt. "A Kazahsztán és orosz szakértők közötti, több éves együttműködésnek köszönhetően megtaláltuk a legideálisabb helyet, Ili-Balkhash-t, ahova visszatelepíthetjük a tigriseket. Az együttműködés fontos része lesz a programnak a továbbiakban is, hiszen az új rezervátumot, és az őshonos faj védelmét csak közösen tudjuk elérni." - mondta Igor Chestin az orosz WWF igazgatója.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

A rekordmeleg óceánvíz táplálta a Harvey hurrikánt

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az...

2018.05.16. - 15:53 tovább »

Több mint 4,5 fokkal volt melegebb az idei április a szokásosnál

Több mint 4,5 Celsius-fokkal volt melegebb az idei április a szokásosnál,...

2018.05.08. - 08:16 tovább »

Kitiltják Romániából a vékony műanyagszatyrokat

Júliustól tilos vékony műanyagszatyrokat importálni, jövő évtől...

2018.04.10. - 13:32 tovább »

Friss cikkek

Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha...

2018.05.15. - 12:57 tovább »

Az ABB új elektromos hajtású vízitaxit mutatott be

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új...

2018.05.14. - 12:01 tovább »

Napelemes motorkocsit mutattak be Királyréten

A Királyréti Kisvasúti Pikniken bemutatták szombaton a Vili 2. elnevezésű...

2018.05.07. - 07:32 tovább »