Környezetvédelem

50 éven belül veszélybe kerülhetnek a vízparti városok

2017.11.27. - 14:00  |  Nincs hozzászólás

Furcsa belegondolni, hogy a civilizációt két antarktiszi gleccser tartja fogságban, legalább is Eric Holthaus meteorológus így fogalmazott egy cikkében, amiben a pine-szigeti és a Thwaites gleccserekről beszélt, a kontinens két legnagyobb, és leggyorsabban olvadó gleccseréről.

Thwaites és a Pine-sziget 246 kilométert fed le, és a szárazföld felett nagyjából 3,2 kilométer vastag jégtakaróval bírnak, amik akkorák, mint Texas. Holthaus szerint nincs kétség afelől, hogy ezek előbb-utóbb el fognak olvadni, tehát nem az a kérdés, hogy egyáltalán bekövetkezik-e, hanem hogy mikor. Az olvadásukból fakadó probléma pedig nagyobb, mint azt bárki gondolná. Ugyanis ha bekövetkezik az olvadás, és ez a két gleccser eltűnik, az átlagosan majdnem 3,5 méteres tengerszint emelkedést eredményezhet, vagyis szinte minden tengerparti város lakhatatlanná válik. Emberek százmillióinak kell majd elhagynia az otthonát, óriási klíma menekült hullám fog elindulni a lakható területek felé. Ami még riasztóbb, hogy ez akár 20-50 éven belül bekövetkezhet, túl gyorsan ahhoz, hogy az emberek érdemben fel tudjanak rá készülni.

ice1

Tavaly két klímakutató publikált egy tanulmányt a Nature magazinban, amiben azt írták, hogy a korábbi egy méteres tengerszint emelkedés helyett sokkal valószínűbb, hogy 2100-ra két méterrel fog emelkedni a tengerszint. Viszont ha továbbra is annyi szén-dioxidot bocsájtunk a levegőbe, mint most, akkor akár a 3,5 méteres emelkedés sem lehetetlen. A klímaváltozás következtében az antarktiszi jég jelentős része olvadhat el és szabadulhat az óceánokba.

Jogosan merülhetne fel a kérdés, hogyha ezek a gleccserek több kilométer vastagok, akkor nem kellene-e sokkal több idő, hogy teljesen elolvadjanak. Sajnos azonban a melegedő világunkban nem ez a helyzet. Holthaus rámutatott, hogy bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy ha elérünk egy bizonyos átlag-hőmérsékletet, a szárazföldön túllógó jégsapkák - mint a Thwaites és a Pine-sziget - elkezdhetnek alulról olvadni, jelentősen felgyorsítva ezzel a folyamatot.

ice3

Holthaus azonban azt is kiemelte, hogy nem véli úgy mindenki, hogy pánikolnunk kellene. A Nemzeti Hó- és Jég Adatközpont egyik kutatója, Ted Scambos szerint a két gleccser nem egyszerre fog összeomlani, és a gyors olvadás is rengeteg kisebb jéghegyet eredményezne, amivel lassulna az olvadási folyamat. Abban viszont egyetértés van a tudományos közösségen belül, hogy sokkal több kutatást kell végezniük ezekkel a gleccserekkel kapcsolatban.

Forrás: https://grist.org/

Rovat további cikkei

A csillámpor ugyan olyan rossz, mint a mikroszkópikus műanyag hulladék

Arról már hallottunk eleget, hogy a mikroszkópikus méretű műanyag darabok...

2017.12.04. - 22:47 tovább »

Műanyag szemétből csináltak padokat Hollandiában

A sok szeméttel nem tudunk mit kezdeni, főleg a műanyag hulladék okoz...

2017.11.22. - 20:51 tovább »

Szigeteléssel a szállópor koncentráció is csökkenthető

Magyarországon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon...

2017.11.20. - 13:16 tovább »

Friss cikkek

Önmegsemmisítő drónokat tesztel az Amazon

Az Amazon már jó ideje kísérletezik azzal, hogy még olcsóbbá tegye a...

2017.12.06. - 17:56 tovább »

A Google már most 100%-ig megújuló energián fut

Az elmúlt években több nagyvállalat is bejelentette, hogy valamilyen módon...

2017.12.06. - 10:58 tovább »

Csernobilt beépítik napelemekkel

Egy cég szeretné átalakítani Csernobilt egy napelem farmmá, hogy a...

2017.12.05. - 09:00 tovább »