Környezetvédelem

Trump kivette a klímaváltozást a nemzetbiztonsági stratégiából

2017.12.20. - 13:20  |  Nincs hozzászólás

Sajnálatos módon Donald Trump, jelenlegi amerikai elnök álláspontja a klímaváltozással kapcsolatban elég határozott és közismert. Ez az álláspont juttatta oda az USA-t, hogy kilépjenek a párizsi klímegyezményből, most azonban Trump egy lépéssel tovább ment.

Donald Trump közismerten nem hisz a klímaváltozásban, sőt egyes interjúkban odáig is elment, hogy szerinte azt a kínaiak találták ki, hogy megbénítsák az USA gazdaságát. Azzal már sokkal kevesebbet foglalkozott, hogy a tudósok csekély kivétellel egyöntetűen azt mondják a klímaváltozás valódi, és mi okoztuk azt, emiatt pedig nekünk kell tenni ellene, ahogy látszólag azt is figyelmen kívül hagyta, hogy sok helyen, még az Egyesült Államokban is gazdaságilag kedvezőbb a megújuló energia használata.

Ezekkel az érvekkel Trump nem igen foglalkozott, és júniusban ki is léptette az USA-t a párizsi klímaegyezményből. Ugyan érkeztek olyan hírek, hogy lehet meggondolta magát, de erről azóta semmilyen hivatalos és nem hivatalos megerősítést nem kaptunk. Most Trump egy újabb döntése azt igazolja, hogy mégsem gondolta meg magát, ugyanis az USA új Nemzetbiztonsági stratégiájában nem szerepel a klímaváltozás, mint veszély, ami fenyegeti a nemzetet.

1027773_1_0215-arctic-sea-ice_standard

Hogy ez a gyakorlatban mit fog jelenteni az egyelőre nem teljesen világos, főleg, hogy ez csupán egy “piszkozat”, amit a Federalist szerzett meg. Mindenesetre az embereket valósággal sokkolta a hír.

Továbbra is csak hangsúlyozni tudjuk, hogy szerencsére ezek azért nem annyira végletes lépések, hiszen az államok külön, maguk dönthetik el, hogy milyen energiába fektetnek pénzt. Obama is elmondta egyik utolsó beszédében, hogy a megújó energia felé fordulás már visszafordíthatatlan az amerikaiak körében. Az emberek egyre tudatosabbak, és egyre többen fogadják el, hogy a klímaváltozás valóságos. És persze rengeteg államból érkeznek hírek, hogy egyre inkább elfordulnak a fosszilis energiától, mert sem a környezet szempontjából, sem pedig pénzühyileg nem éri meg a befektetés.

Azonban, ha valóban ez lesz a végleges nemzetbiztonsági stratégia, az azt jelentheti, hogy még kevesebb támogatást kaphatnak a megújuló energiák, és fordítva, többet kaphatnak a fosszilis energiák. Hogy valóban mi fog történni, azt viszont még senki sem tudja pontosan, idővel azonban kiderül, hogy mi Trump pontos terve ezzel kapcsolatban.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

2042-re a briteknél a műanyag hulladék “elkerülhető lesz”

Az Egyesült Királyság kormányának van egy 25 éves terve, amivel egy...

2018.01.14. - 19:30 tovább »

2017 egy szélsőséges időjárással teli év volt

Az elmúlt napokban szokatlanul meleg, tavaszi időjárást tapasztalhattunk...

2018.01.10. - 13:43 tovább »

Megszületett az “Új Sarkvidék”, de ez semmi jót nem jelent

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) minden évben kiadja egy jelentésben...

2017.12.31. - 13:00 tovább »

Friss cikkek

Hamarosan egy nagyváros kifogyhat a vízből

Ivóvíz készleteink vészesen fogynak, szerte a világon. Évek óta lehet...

2018.01.15. - 17:00 tovább »

Dánia a saját rekordját döntötte meg

Tavaly Dánia új rekordot állított fel a generált szélenergia terén....

2018.01.14. - 18:02 tovább »

Máris kilopták az útból a napelemet

Kínában is elindult a napelemes utak építése, azonban a következő...

2018.01.10. - 16:00 tovább »