Környezetvédelem

Biológiailag lebomló műanyag csomagolás, ami próbál a természet saját csomagolásához hasonlítani

2018.02.28. - 15:45  |  Nincs hozzászólás

A biológiailag lebomló műanyag ételcsomagolók körében talán épp a legújabb trendet köszönthetjük, aminek az ötletével egy svéd Tomorrow Machine nevű dizájn stúdió állt elő. A csomagolás természetes és gyorsan lebomló, komposztálható anyagokból készül. Az “Itt nem kelhetsz át” termékcsalád olyan tárolók sorozata, amik szinte azonnal megszűnnek létezni, amint elfogyott a bennük tárolt termék.

A termék készítői igyekeztek a műanyagba csomagolás olyan alternatíváját megtalálni, ami a legkevésbé káros a környezetre és nagyon hasonlít arra, amit a természetben is láthatunk, első sorban a zöldségek és gyümölcsök héjja ihlette meg őket. Olyan természetes anyagokat kerestek, amelyek elég erősek ahhoz, hogy kiálljanak például egy hazautat a boltból, de könnyű a kibontásuk és ami a legfontosabb gyorsan és ártalmatlanul lebomlanak.

A csapat három féle tároló ötletével állt elő, az első egy olyan ami képes magában tartani olaj alapú ételeket. Ezek egy méhviaszborításból és egy cukorbelsőből épülnek fel és a  a kinyitásukhoz pontosan úgy kell feltörni őket, mint egy tojást. Amint a méhviasz réteg eltörik, a a cukor réteg védtelenné válik a levegővel szemben és azonnal elkezd lebomlani. Víz alá tartva a csomagolást felgyorsíhatjuk a lebomlás folyamatát, de ha nem csinálunk vele semmit, akkot is néhány napon belül lebomlik.

natural-olive-oil-container

peeling-beeswax-dry-goods-container

Az italokat tároló csomagolások agar afar hínárgélből és vízből készülnek. A csomagolást muszáj hűtöben tárolni és gyorsan megromlik, így olyan italok tárolására alkalmas, amikre ugyan ez jellemző. például: smoothiek, tej és frissen facsart gyümölcslevek. A csomagolást úgy bonthatjuk ki,a hogy egy kókuszt bontanánk fel, egy lyukat kell ütni a csomagolás tetejére.

És végül van egy csomagolásuk az olyan száraz ételek számára is, mint magvak és rizs. Talán mind közül ezt a csomagolást a legmókásabb felnyitni, biológiailag lebomló méhviaszból és a kibontásához egyszerűen meg kell pucolnunk a terméket, ahogy egy naranccsal tennénk.

agar-agar-drink-container

Mindegyik csomagolásnak együttes célja, hogy felhívja a vásárlók figyelmét arra a nevetséges tényre, hogy az élelmiszereinket vagy elfogyasztjuk, vagy rövid időn belül megrohadnak; míg a csomagolásuk, amiben tarjuk őket évszázadokig nyugodtan feködtek feltöltött területeken.

Forrás: https://dornob.com/

Rovat további cikkei

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Friss cikkek

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »