Megújuló energiaforrások

Mesterséges sziget épülhet az Északi-tengeren

2017.03.15. - 18:15  |  Nincs hozzászólás

Annak ellenére, hogy a szélenergiának számtalan előnye van, mégis akadnak hangos ellenzői a farmok építésének. De van egy csavar. A többségük nem az energia hasznosságával nem ért egyet, sokkal inkább azzal van a problémájuk, hogy rengeteg földterülettől fosztják meg az országot ezek a szélermű farmok. Az európai országok jelenleg egy olyan megoldáson dolgoznak, ami helyrehozná ezt a gondot.

Annyira erősen ellenzik a földön épülő szélerőmű farmokat, hogy nevük is lett, a Nimby, ami egy mozaik szó. Not in my backyard, azaz nem az én hátsó kertemben. Az emberek többségét az zavarja, hogy az egyre több szélerőmű sok földet vesz el, és arra próbálják rávenni a döntéshozókat, hogy inkább a tengeren építsék fel ezeket a szárazföld helyett. Több európai vállalat már előállt egy lélegzetelállító tervvel.

A dán Energinet és a német és holland TenneT szeretne az Északi-tenger közepére egy mesterséges szigetet építeni, amit körbeépítenének szélerőművekkel. A tervet 2050-ig szeretnék megvalósítani, hogy ezzel is segítsék a párizsi egyezményben foglaltak betartását. A két vállalat társulását jövőhéten meg is erősítik, Brüsszelben, az Északi-tengeri Energia Fórumon fognak tárgyalni az Európai Energiabiztossal, Maroš Šefčovič-csel.

sziget1

Ha a terv zöld utat kap, akkor egy nagyjából 1,3 milliárd dollárból meg is tudják majd építeni a 6,5 négyzetkilométeres szigetet és a környező szélerőműveket. Lesz rajta kikötő, repülőtér, tengernyi napelem és egy lakórész az ott dolgozóknak. A tervezett hely az angol partoktól nem messze fekvő Dogger-pad lenne, ami egy nagy kiterjedésű, hosszan elnyúló homokpad az Északi-tengerben. Azért ezt a helyet választották, mert jó helyen van, a víz elég sekély a szélerőművekhez, és persze folyamatosan fúj a szél.

A kész sziget akár 80 millió lakást láthat el energiával Nagy-Britanniában, Hollandiában, Dániában, Németországban, Norvégiában és Belgiumban. Mivel ennyi országnak szolgáltatna energiát, a Power Link sziget elősegítené az országok közötti energia áramlását.

"A projekt jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy az észak-európai országokat kizárólag megújuló energián tudjuk futtatni." - mondta Mel Kroon, a TenneT vezérigazgatója. A sziget persze jelentősen csökkentené az energia árát is. "A vízi szélerőmű farmok már bizonyítottak az elmúlt években. Fontos számunkra, hogy folyamatosan lejjebb tudjuk tolni az árakat, amihez szükség van az ilyen, jó teljesítménnyel bíró megoldásokra." - mondta Peder Østermark Andreasen az Energinet vezérigazgatója.

Forrás: https://thenextweb.com/

Rovat további cikkei

A fogyasztókkal fizettetné ki a szélerőművet az AEP

Az USA egyik legnagyobb elektromos szolgáltatója, az American Electric Power...

2018.03.17. - 14:30 tovább »

Napelemeket telepít a MOL

A MOL ügyvezető igazgatója még március 1-jén jelentette be, hogy három...

2018.03.06. - 10:45 tovább »

Újabb világmárkával erősödik a hazai napelemes piac

A miskolci székhelyű PV Napenergia az AEG napelem és monitoring rendszerek...

2018.02.27. - 11:20 tovább »

Friss cikkek

A rekordmeleg óceánvíz táplálta a Harvey hurrikánt

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az...

2018.05.16. - 15:53 tovább »

Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha...

2018.05.15. - 12:57 tovább »

Az ABB új elektromos hajtású vízitaxit mutatott be

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új...

2018.05.14. - 12:01 tovább »