Öko-drive

Egy kínai városban már csak elektromos buszok közlekednek

2017.12.19. - 14:50  |  Nincs hozzászólás

A tömegközlekedés a zöld élet egyik alappilére. Ugyan a jelenleg használt buszok és vonatok jelentős hányada még mindig fosszilis üzemanyaggal megy, annak ellenére kisebb az ökológiai lábnyomuk, mintha az azokat használó emberek mind autóval járnának. Ha ezeket a járműveket lecserélik megújuló energiával működő társaikra, az tovább csökkentené a környezetre gyakorolt hatást, és pontosan ezt csinálják egy kínai városban, Szencsenben.

Éveken át Szencsen büszkélkedhetett a világ legnagyobb elektromos busz flottájával, de most már hivatalosan is a teljes flottája teljesen elektromos, mind a 16359 jármű. Az eredeti cél ennek eléréséhez 2018 volt, így Szencsen nem csupán valami egészen rendkívüli dolgot hajtott végre, mindezt sokkal gyorsabban, mint tervezték. A flotta lecserélés ugyan drágább volt, mint egy sima csere, de ebbe bele tartozik az infrastruktúra kibővítésének a költsége is. A vadonatúj járműveken kívül a város 8000 töltőpontot és 510 busztöltő-állomásot épített. Ez elegendő töltőpont ahhoz, hogy egyszerre akár a teljes flotta fele töltőre legyen dugva.

Szencsen egy 12 milliós város, és ez a változás azonnal és közvetlenül érinteni fogja a lakosokat. Egyrészt sokkal könnyebb lesz közlekedni, elérhetőbbé vált a tömegközlekedés kevésbé frekventált helyeken is, de emellett a levegő minősége is drasztikusan javulni fog. A becslések szerint évente 1,35 millió tonnával kevesebb széndioxidot fog kibocsájtani a város ennek az újításnak köszönhetően, amit az egész környezet meg fog érezni.

buses

Emellett a város 345000 tonna üzemanyagot is megspórol azzal, hogy elektromos buszokra váltottak. Ugyan kezdetben hatalmas befektetéseket igényel egy ilyen lépés, de idővel sokkal kivizetődőbbek lesznek az elektromos buszok, mint a nem elektromosak. Az elektromos buszok rengeteg pénzt megspórolnak a városnak, amiket a környezetvédelemre, vagy más, ehhez szorosan kapcsolódó problémák kezelésére kellett volna költeniük.

Remélhetőleg más városok is felfigyelnek Szencsen rendkívüli teljesítményére, és követni fogják azt. A Futurism kiemeli, hogy az Egyesült Államok teljes üvegház hatású gáz kibocsájtásának 27 százalékáért felel a tömegközlekedés, így egy hasonló lépés drasztikusan csökkenthetné a kibocsájtást.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Formula E közútra: 1200 lóerős Audi RS 3 a Schaefflertől

Négy elektromos motor hajtja a Schaeffler 4ePerformance koncepciót, ami a...

2018.05.31. - 17:34 tovább »

Napelemes motorkocsit mutattak be Királyréten

A Királyréti Kisvasúti Pikniken bemutatták szombaton a Vili 2. elnevezésű...

2018.05.07. - 07:32 tovább »

Az F1-es autóknál is gyorsabb lett a Volkswagen I.D. R Pikes Peak

A német gyártó Franciaországban leplezte le elektromos hajtású...

2018.04.25. - 15:02 tovább »

Friss cikkek

Brüsszel szigorúbb szabályozást javasol a műanyaghulladék mennyiségének...

Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék...

2018.05.29. - 11:35 tovább »

A rekordmeleg óceánvíz táplálta a Harvey hurrikánt

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az...

2018.05.16. - 15:53 tovább »

Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha...

2018.05.15. - 12:57 tovább »