Öko-drive

Egy kínai városban már csak elektromos buszok közlekednek

2017.12.19. - 14:50  |  Nincs hozzászólás

A tömegközlekedés a zöld élet egyik alappilére. Ugyan a jelenleg használt buszok és vonatok jelentős hányada még mindig fosszilis üzemanyaggal megy, annak ellenére kisebb az ökológiai lábnyomuk, mintha az azokat használó emberek mind autóval járnának. Ha ezeket a járműveket lecserélik megújuló energiával működő társaikra, az tovább csökkentené a környezetre gyakorolt hatást, és pontosan ezt csinálják egy kínai városban, Szencsenben.

Éveken át Szencsen büszkélkedhetett a világ legnagyobb elektromos busz flottájával, de most már hivatalosan is a teljes flottája teljesen elektromos, mind a 16359 jármű. Az eredeti cél ennek eléréséhez 2018 volt, így Szencsen nem csupán valami egészen rendkívüli dolgot hajtott végre, mindezt sokkal gyorsabban, mint tervezték. A flotta lecserélés ugyan drágább volt, mint egy sima csere, de ebbe bele tartozik az infrastruktúra kibővítésének a költsége is. A vadonatúj járműveken kívül a város 8000 töltőpontot és 510 busztöltő-állomásot épített. Ez elegendő töltőpont ahhoz, hogy egyszerre akár a teljes flotta fele töltőre legyen dugva.

Szencsen egy 12 milliós város, és ez a változás azonnal és közvetlenül érinteni fogja a lakosokat. Egyrészt sokkal könnyebb lesz közlekedni, elérhetőbbé vált a tömegközlekedés kevésbé frekventált helyeken is, de emellett a levegő minősége is drasztikusan javulni fog. A becslések szerint évente 1,35 millió tonnával kevesebb széndioxidot fog kibocsájtani a város ennek az újításnak köszönhetően, amit az egész környezet meg fog érezni.

buses

Emellett a város 345000 tonna üzemanyagot is megspórol azzal, hogy elektromos buszokra váltottak. Ugyan kezdetben hatalmas befektetéseket igényel egy ilyen lépés, de idővel sokkal kivizetődőbbek lesznek az elektromos buszok, mint a nem elektromosak. Az elektromos buszok rengeteg pénzt megspórolnak a városnak, amiket a környezetvédelemre, vagy más, ehhez szorosan kapcsolódó problémák kezelésére kellett volna költeniük.

Remélhetőleg más városok is felfigyelnek Szencsen rendkívüli teljesítményére, és követni fogják azt. A Futurism kiemeli, hogy az Egyesült Államok teljes üvegház hatású gáz kibocsájtásának 27 százalékáért felel a tömegközlekedés, így egy hasonló lépés drasztikusan csökkenthetné a kibocsájtást.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

2020-tól sorozatgyártott változat is készül az Audi e-tron GT-ből

A négykarikás vállalat a Los Angeles Auto Show-n mutatta be, mire...

2018.12.02. - 19:04 tovább »

Hatüléses kialakítással jön a Tesla óriási pickupja

Egyre több információ lát napvilágot a kaliforniai autógyártó tervezés...

2018.11.29. - 09:40 tovább »

A Siemens megkezdte az autonóm járművek valós körülmények közötti...

A kutatási projekt és a valós körülmények közötti tesztelés során a...

2018.10.28. - 09:38 tovább »

Friss cikkek

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét Felsőzsolcánál

Magyarország legnagyobb naperőművét építette meg a Magyar Villamos Művek...

2018.11.25. - 18:03 tovább »