Technika

Egy ketreces drón, ami megvédi a gépet és a csomagot is

2017.09.13. - 18:57  |  Nincs hozzászólás

A drónok védelme érdekében néhány gyártó egy gömb alakú ketreccel vette azt körül, hogy megvédje a becsapódáskor egy esetleges baleset esetén. Ettől azonban a drónok nehezebbek és nagyobbak lesznek, és ilyen formában nem túl alkalmasak csomagok szállítására. Egy új módszer azonban segíthet megoldani a problémát.

Az EPFL Intelligens Rendszerek Laboratórium kutatói készítettek egy szénszálas ketrecet, ami origami-szerűen hajtogatható. A technológiának köszönhetően, ha a drón épp nincs használatban egészen kis helyet foglal, kihajtogatva pedig megfelelő védelmet nyújt a drónnak és a csomagnak, ami akár 500 grammos is lehet.

drón1

A drónokkal történő csomagszállításnak rengeteg előnye van. Képes átrepülni szinte bármilyen akadály felett, így bárhova el tudja juttatni a szállítmányt, függetlenül a terepviszonyoktól, az utak állapotától, vagy a forgalomtól. Nem is véletlen, hogy egyre többen fókuszálnak erre a fajta csomagszállításra. A drónok leginkább katasztrófák esetén jöhetnek jól, mert a szükséges orvosságok, vagy kis méretű felszerelések emberi életeket menthet, ami más úton talán nem érne oda időben.

Viszont minél nagyobb a csomag, annál nagyobb és erősebb drónokra van szükség. Ez nem csak a levegőben jelent problémát, mivel a nagyobb propellerek veszélyt jelenthetnek fel- és leszálláskor. Az új EPFL drón sikeresen megoldja ezt a problémát. A hajtogatható ketrec védi a csomagot is, és a propellereket is, így semmikor nem adódhat komoly gond vele. A ketrec képes megvédeni a drónt és a csomagot is, ha valamilyen okból kifolyólag az lezuhanna, de azt is jelenti, hogy a drónt akár működés közben is bárki elkaphatja, ami nagyban megkönnyíti a szállítást, ha esetleg egy magas épület egyik ablakához kell vinni a csomagot.

drón2

Az összehajtogatást követően a drón 92 százalékkal kisebb, mint kihajtogatva, így akár egy hátizsákban is elfér. A drónt egy telefonos applikációval irányíthatjuk, de megadhatunk neki útitervet is, és ha elszállította a csomagot a célállomásra, akkor automatikusan vissza is tér az irányítóhoz. A drón már jelenleg is rendelkezik egy hackelés-biztos rendszerrel, a jövőben pedig ejtőernyőt is fog kapni.

drón4

"A munka még jelenleg is folyik. Azon kívül, hogy egyre jobb az akadályfelismerő rendszere, azzal kísérletezünk, miként növelhetjük a szállítható csomag méretét és súlyát. [...] A nyáron már leteszteltük a drónt az EPFL kampuszán, ahol több, mint 150 tesztrepülés alatt szállított csomagokat egyik embertől a másikig." - mondta a drón fejlesztője, Przemyslaw Kornatowski.

Forrás: http://newatlas.com/

Rovat további cikkei

4 óra 40 percet töltött a drón a levegőben

A drón technolgóia napról napra egyre jobb lesz, de egy kifejezett...

2017.12.29. - 08:30 tovább »

Hamarosan YAPE-pel hozhatják az online rendelt holmikat

Sok csomagküldő szolgálat a drónokat szretné használni, hogy pénzt és...

2017.12.13. - 16:11 tovább »

Önmegsemmisítő drónokat tesztel az Amazon

Az Amazon már jó ideje kísérletezik azzal, hogy még olcsóbbá tegye a...

2017.12.06. - 17:56 tovább »

Friss cikkek

16 km-es olajfoltott hagyott maga után a vasárnap elsüllyedt tanker

A japán hatóságok és a kínai média hétfői jelentései alapján...

2018.01.19. - 09:56 tovább »

Egy szupermarket, ami plasztikmentes opciót kínál minden sajátmárkás...

Sajnos azt, hogy vajon még időben elkezdtünk-e eleget tenni a...

2018.01.19. - 06:00 tovább »

A klímaváltozás nem várt hatásai is megmutatkoznak 2018-ra

Mondhatni, senki nem számított arra, hogy a klímaváltozás ilyen dolgot...

2018.01.18. - 23:01 tovább »