Zöld építészet

Versenyben a magyar egyetemisták szolár háza

2012.09.21. - 10:30  |  Nincs hozzászólás

Szeptember 29-ig a közönség is kiválaszthatja a kedvencét a Solar Decathlon Europe versenyen induló, kizárólag napenergiát hasznosító házak közül. A magyar egyetemi csapat alkotása, az ODOO ház jelenleg a harmadik helyen áll az internetes szavazáson. A héten a szakmai zsűrik értékelése is elkezdődött, így izgalmas napok elé néz a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjaiból álló csapat.

A madridi Solar Decathlon Europe innovációs versenyen a résztvevő csapatok saját tervezésű és kivitelezésű, kizárólag napenergiát hasznosító, energia-hatékony lakóépületekkel mérik össze tudásukat. A versenyen – amelynek célja az energia-hatékony megoldások és zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának erősítése – a régióból elsőként a magyar egyetemi csapat indulhatott.

A magyar diákok pályaművét, az ODOO házat és versenytársait összesen 10 szempont alapján értékelik a szakmai zsűrik. Eddig a komfort, az épületüzemeltetés, az energiamérleg és építészet alapján pontozták a házat. Az összesített versenyben jelenleg a 8. helyen áll az ODOO Project. A következő napokban további 6 szempont szerint pontozzák még a házakat (épületszerkezet, energiahatékonyság, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság).

A Solar Decathlon Europe honlapján, a http://www.sdeurope.org oldalon folyamatosan nyomon követhetőek a részeredmények és a közönség is itt szavazhat az általa legjobbnak tartott házra. Az ODOO csapat bízik a Magyarországról érkező támogató voksokban - jelenleg a harmadik helyen állnak a közönség rangsorában.

Az ODOO–n 60 diák dolgozott közel két évig. Madridban 12 nap alatt építette fel a házat Magyarországon elkészített modulokból a csapat 51 tagja. Az ODOO szeptember 12-ére, harmadikként készült el a 18 pályamű közül, így plusz pontokat szerezett a csapat a gyorsaságért az összesített versenyben.

A végleges formáját elnyerő ODOO házat és az egyetemi csapatot a verseny előtt a főtámogató Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dale A. Martin is meglátogatta a spanyol fővárosban. „Örömmel látjuk a diákok elképzeléseinek, innovatív terveinek a végeredményét. Az ODOO csapat a jelen modern technológiáiból megalkotta a jövő házát, ami akár háromszor annyi energiát is képes termelni, mint amennyit fogyaszt, és mindemellett kiváló kényelmi funkciókat nyújt. Az ODOO házban is megtestesülő újító szellemiségre és munkára van szükség ahhoz, hogy a jövő kihívásaira megtaláljuk a válaszokat. Ez az, ami a Siemens történetét is jellemezte az elmúlt több mint 160 évben, és ami jellemzi ma is. Ezért is fontos számunkra az ODOO csapat támogatása.”

A magyarországi Siemens vezetőjével közösen látogatta meg a „szolár falut” Bucsi Szabó Edit, Magyarország madridi nagykövet asszonya, Rosa Garcia, a spanyolországi Siemens vezérigazgatója, valamint Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke. Mindannyian elismerésüket fejezték ki mind a magyar csapatnak, mind a verseny szervezőinek.

Siemens Zrt. az anyagi támogatás mellett kedvezményesen biztosított számos terméket, amelyek többek között az energiahatékonyságot maximalizáló épület-automatizálásban voltak nélkülözhetetlenek, és szakmai konzultációkkal, mérnöki know-how-val is segítette a BME csapatát.

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »

2020-tól sorozatgyártott változat is készül az Audi e-tron GT-ből

A négykarikás vállalat a Los Angeles Auto Show-n mutatta be, mire...

2018.12.02. - 19:04 tovább »

Hatüléses kialakítással jön a Tesla óriási pickupja

Egyre több információ lát napvilágot a kaliforniai autógyártó tervezés...

2018.11.29. - 09:40 tovább »