Zöld építészet

Újjáépült az olasz város a tavalyi földrengés után

2017.08.05. - 15:26  |  Nincs hozzászólás

Az olasz Amatrice városát korábban számtalan turista látogatta meg minden évben, főként a híres helyi tészta és a táj miatt. Ez azonban tavaly augusztusban megváltozott, hiszen egy 6,2-es erősségű földrengés tette a porral egyenlővé. Egy év elteltével viszont visszatérhet az élet a kis városba.

Stefano Boeri, aki főleg a világ több pontján tervezett függőleges erdőkkel fedett épületeiről lett híres, elvállalta Amatrice városának megújítását. Nem rég fejezték be a munkálatokat, elkészült és átadták az Amatrice Food Village-et. Ez egy vadonatúj létesítmény a városban. Az épületek alacsony költségű fából épültek, és rendkívül innovatív, környezetbarát módszerrel. A Food Village átadása jelenti a földrengés utáni korszak végét, és végre újra elkezdődhet a turisták áramlása a városba. Az étel falu nem utolsó sorban rengeteg munkahelyet is teremt.

boeri2

A falut Boeri a Corriere della Sera and TgLa7 segítségével tervezte és építette meg, a szükséges pénzt pedig egy olasz kezdeményezéstől, a Un aiuto subito Terremoto Centro Italia 6.0-tól kapták, ami a földrengés áldozatainak megsegítésére különített el pénzeket és szervezett adománygyűjtést.

Boeri úgy tervezte meg az épületeket, hogy azok valóban innovatív módon, 100 százalékban fából készüljenek. Ennek köszönhetően rekord idő alatt készült el a Food Village, ezzel segítve Amatrice városát, hogy hamar túltegye magát a tavalyi borzalmakon.

boeri1

Az Amatrice Food Village sorsfordító jelentőségű az újjáépítésben. Ennek köszönhetően rengeteg étteremtulajdonos térhet vissza a városba, a földrengés óta először. A létesítményben van egy kávézó és hét étterem, amik hatalmas ablakaiból a turisták étkezés közben csodálhatják meg a Monti della Laga hegység adottságait. A falu rengeteg turistát fog bevonzani és sok amatricei családnak ad munkát.

boeri3

"Számomra ez egy rendkívüli pillanat. Nagyon boldog vagyok, hogy annyi munka után, és egy látszólag soha véget nem érő telet követően végre elkészültünk. [...] Amatrice végre ismét azt tudja nyújtani az itt élőknek és az ide utazóknak, amit korábban, legyen szó látványról, ételről vagy borról." - mondta Stefano Boeri a hivatalos, július 29-ei átadáson.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Öt tipp Energiahatékonysági Világnapra a professzionális szigeteléshez

A professzionálisan megtervezett és kivitelezett szigeteléssel nem csak a...

2018.03.08. - 10:15 tovább »

Elképesztően látványos, díjnyertes szálloda nyílt az olasz alpokban...

Néha jó elfordulni a világtól és kicsit a nyugalomba, a csöndbe, a...

2018.02.27. - 09:30 tovább »

Otthonok használt konténerekből – Galéria

Lenyűgöző dolog, ha az emberek újra fel tudnak használni bizonyos...

2018.02.04. - 10:00 tovább »

Friss cikkek

Stephen Hawking legszörnyebb jóslatai a jövőnkre nézve

Stephen Hawking brilliáns asztrofizikus volt, akinek munkája sokakat...

2018.03.18. - 13:12 tovább »

Alíz tükörországban: Kína felavatta a világ legnagyobb üveghídját

A szenteste mindig is a csodákról volt ismert. 2017 december 24-én Kína...

2018.03.15. - 09:00 tovább »

Olyan tengeri élőlényt fedeztek fel, ami képes nanoméretűvé emészteni a...

Az Antarktisz környékén bukkantak a tudósok olyan sarki krillekre, amik...

2018.03.14. - 16:04 tovább »