Zöld építészet

Újjáépült az olasz város a tavalyi földrengés után

2017.08.05. - 15:26  |  Nincs hozzászólás

Az olasz Amatrice városát korábban számtalan turista látogatta meg minden évben, főként a híres helyi tészta és a táj miatt. Ez azonban tavaly augusztusban megváltozott, hiszen egy 6,2-es erősségű földrengés tette a porral egyenlővé. Egy év elteltével viszont visszatérhet az élet a kis városba.

Stefano Boeri, aki főleg a világ több pontján tervezett függőleges erdőkkel fedett épületeiről lett híres, elvállalta Amatrice városának megújítását. Nem rég fejezték be a munkálatokat, elkészült és átadták az Amatrice Food Village-et. Ez egy vadonatúj létesítmény a városban. Az épületek alacsony költségű fából épültek, és rendkívül innovatív, környezetbarát módszerrel. A Food Village átadása jelenti a földrengés utáni korszak végét, és végre újra elkezdődhet a turisták áramlása a városba. Az étel falu nem utolsó sorban rengeteg munkahelyet is teremt.

boeri2

A falut Boeri a Corriere della Sera and TgLa7 segítségével tervezte és építette meg, a szükséges pénzt pedig egy olasz kezdeményezéstől, a Un aiuto subito Terremoto Centro Italia 6.0-tól kapták, ami a földrengés áldozatainak megsegítésére különített el pénzeket és szervezett adománygyűjtést.

Boeri úgy tervezte meg az épületeket, hogy azok valóban innovatív módon, 100 százalékban fából készüljenek. Ennek köszönhetően rekord idő alatt készült el a Food Village, ezzel segítve Amatrice városát, hogy hamar túltegye magát a tavalyi borzalmakon.

boeri1

Az Amatrice Food Village sorsfordító jelentőségű az újjáépítésben. Ennek köszönhetően rengeteg étteremtulajdonos térhet vissza a városba, a földrengés óta először. A létesítményben van egy kávézó és hét étterem, amik hatalmas ablakaiból a turisták étkezés közben csodálhatják meg a Monti della Laga hegység adottságait. A falu rengeteg turistát fog bevonzani és sok amatricei családnak ad munkát.

boeri3

"Számomra ez egy rendkívüli pillanat. Nagyon boldog vagyok, hogy annyi munka után, és egy látszólag soha véget nem érő telet követően végre elkészültünk. [...] Amatrice végre ismét azt tudja nyújtani az itt élőknek és az ide utazóknak, amit korábban, legyen szó látványról, ételről vagy borról." - mondta Stefano Boeri a hivatalos, július 29-ei átadáson.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Kevesebb pénzünk szökik el a falakon

Megduplázódott a családi házakra kerülő szigetelések vastagsága az...

2018.07.02. - 09:56 tovább »

Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha...

2018.05.15. - 12:57 tovább »

A világ legnagyobb egyetlen kupolából álló trópusi üvegházát tervezik...

Észak-Franciaország nem kifejezetten egy trópusi paradicsom, de egy kis...

2018.03.25. - 14:14 tovább »

Friss cikkek

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »