Zöld építészet

Akár teljesen önfenntartóvá varázsolhatja az épületeket ez a technológia

2017.10.12. - 07:00  |  Nincs hozzászólás

Egy svéd koncepciónak köszönhetően szinte bármilyen épületet át tudnak alakítani, hogy az net-zero legyen, vagyis megújuló energiákkal meg tudja teremteni az épülethez szükséges minden energiát.

A malmöi Innenco fejlesztette ki a forradalmi technológiát, aminek segítségével a legtöbb épületnél el tudják érni, hogy minimum 85 százalékkal csökkenjen az energia felhasználás. A hőpumpáikkal, hűtőberendezéseikkel és napelemek hozzáadásával új építésű, de akár már meglévő épületeket is meg tudnak úgy csinálni, hogy azok hálózattól függetlenek legyenek.

"Az a célunk, hogy egy hatékony net-zero lehetőséget biztosítsunk mindenki számára, így azt bárki igénybe tudja majd venni." - mondta az Innenco vezérigazgatója, Jonathan Karlsson. A technológiájuk konkrétan megváltoztatja, ahogy az épület működik, hogy ezzel nagyságrendeket javítson az energia hatékonyságán.

building3

Az egész az úgynevezett active elements rendszer beépítésével kezdődik. Ezek olyan csövek, amik az épület tartószerkezetébe vannak beépítve, és ezzel tudják kihasználni az épület hőtároló lépességét. Hőpumpák és hűtőrendszerek építésével az Innenco 4-6-szor jobb energiahatékonyságot tud elérni a fűtés és hűtés tekintetében. Már csak ezzel a három dologgal képesek elérni akár 85 százalékos javulást, a maradék 15 százalékot pedig napelemek felszerelésével érik el. Ám ezek sem akármilyen napelemek, ugyanis az Innenco Quantum Solar paneljei kerülnek a tetőre, amik Karlsson elmondása szerint ezzel sokkal költséghatékonyabban tudnak kijönni az épületek. Az Innenco által kezelésbe vett épületek átlagosan 22 Celsius fokos hőmérsékletet képesek tartani az épületen belül.

building2

A technológia remekül hangzik, de mit sem érne, ha ezek csupán elméleti számítások lennének. Dr az Innenco már tesztelte is a dolgot több házon, irodán, iskolán és ipari épületen. Többek között dolgoztak már Svédországban, Csehországban, Spanyolországban és Hollandiában is, és jelenleg tervben van Törökországban és az Egyesült Arab Emírségekben is egy egy munka. Karlsson rendkívül boldog volt, mikor kiderült, hogy tervük valóban működik, és elmondása szerint ezek a technológiák akár felhőkarcolókon is működnének.

building

Az Innenco teljes karbantartást ígér, továbbá nem csupán új építésű épületeket vállalnak, hanem már meglévőket is fel tudnak úgy újítani, hogy hasonlóan remek eredményeket érjenek el. Karlsson személyes motivációja, hogy a fenntartható élet társadalmi, környezeti és gazdasági előnyökkel is jár, és szerinte mindenkinek ezt az életmódot kellene követnie. "A széndioxid kibocsájtás csökkentése rendkívül fontos cél számunkra. [...] Elengedhetetlen, hogy ne tegyünk meg mindent a bolygó segítése érdekében."

building5

building4

Forrás: http://www.innenco.com/

Rovat további cikkei

Otthonok használt konténerekből – Galéria

Lenyűgöző dolog, ha az emberek újra fel tudnak használni bizonyos...

2018.02.04. - 10:00 tovább »

100 méter magas légtisztító torony épült Kínában

Hszian városában, Kínában az év elején adtak át egy közel 100 méter...

2018.01.28. - 13:19 tovább »

Régi vízvezetékekből otthont teremtett az építész

Az utóbbi évtizedben az úgynevezett mikor-lakhatás, vagyis a kreatívan és...

2018.01.27. - 17:31 tovább »

Friss cikkek

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »