Érdekességek

Környezetbarát mezek az idei futballvébén

A Nike Tudatos Tervezés programja keretében 9 válogatott léphet pályára újrahasznosított anyagból készült nemzeti mezben.

Az eljárás lényege, hogy a mérgező anyagok mennyiségét csökkentsék, a környezetbarát anyagok alkalmazását pedig növeljék a termékekben. Egy-egy mez elkészítéséhez nyolc darab újrahasznosított műanyagpalackot használnak fel, melyeket elsősorban Japánból és Tajvanról gyűjtenek össze. Alapos mosás és a címke eltávolítása után darabokra vágják őket, amelyeket megolvasztanak, és így készítenek belőle fonalat, mely a mezt alkotó szál alapja. A környezetbarát eljárásnak köszönhetően 30%-kal csökkentik a gyártáshoz szükséges energiafogyasztást.

Az így készült sportruházatoknak köszönhetően 13 millió műanyagpalack került a szeméttelepekről a Dél-Afrikában pályára lépő focisták öltözőibe és a szurkolók ruhatárába, összesen 254 000 kg hulladéktól megszabadítva a Földet. A felhasznált palackokat egymás után fektetve egy 3000km hosszú egyenest kapnánk.

Természetesen a technikai fejlődést nem kellett feláldozni a környezetvédelem oltárán. Minden egyes mez 13%-kal könnyebb a korábbi verzióknál, mindkét oldalán speciális szellőzőnyílások járulnak hozzá a 7%-kal megnövelt légmozgáshoz. Az új duplakötéses szerkezet jobban követi a viselő testkontúrját és 10%-kal erősebb.

A környezetbarát mezeket a következő nemzetek válogatottjai viselik: Brazília, Hollandia, Portugália, Egyesült Államok, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland, Szerbia, Szlovénia.