Érdekességek

Esküvői meghívó, melyből virág nő

Két évvel ezelőtt egy fiatal pár elhatározta, hogy esküvőjük a környezetvédelem jegyében fog telni. Az ötlet akkora sikert aratott, hogy egy folyamatosan bővülő közösség szerveződött a téma köré.

Az Egyesült Államokban a házasságra készülő párok az esküvő minden részletével hozzájárulhatnak a környezet megóvásához. A szervezésben, a megfelelő „zöld” ajándékok kiválasztásában, az eseménnyel kapcsolatos további ötletek megvalósításában a Green Bride Guide című honlap nyújt segítséget az érdeklődőknek.

Kate Harrison, az oldal szerkesztője, a következő adatokkal támasztja alá az elképzelés létjogosultságát: egy esküvő során átlagban 250 kilogramm hulladék keletkezik és éves szinten 63 tonnányi széndioxiddal terhelik a levegőt. Amerikában több mint két millió esküvőt rendeznek egy évben és 70 billió dollárt költenek összesen erre a célra.

Katie McIntyre és férje 2009-ben döntött úgy, hogy esküvőjükkel egy új, addig járatlan utat nyitnak meg. Mint minden próbálkozásnál, esetükben is az első lépés megtétele volt a legnehezebb. A támogatók felkutatása, az ötletek begyűjtése rengeteg munkát és időt vett igénybe, de az eredmény nem maradt el.
Lássunk pár példát arra, hogy milyen praktikákkal lehet egy esküvőt zöldebbé tenni!

Kézzel fogható meghívót csak azok kaptak, akik az interneten keresztül visszaigazolták, hogy megfelel nekik a helyszín és az időpont. Ezzel a lehetséges hulladék mennyiségét igyekeztek csökkenteni. A végleges vendéglista kialakulása után az újrahasznosított anyagból készült meghívók papírjába virágmagokat ágyaztak, így a meghívók virág formájában további emlékként szolgálnak.

Az ebéd helyszínére a közeli öko piacról szállították az alapanyagokat, így sikerült az étkezésbe is bevonni a környezetvédelmet. Katie és férje egy parkban található kávézóban tartották az ebédet, melynek során komposztálható evőeszközöket és étkészletet használtak.

Az asztalokra ajándékként elvihető, szójából készült gyertyákat és újraültethető, védőszermentes virágokat tartalmazó asztaldíszek kerültek.

A lehetőségek szinte kimeríthetetlenek. A honlapon a környezetbarát bútoroktól a kerti kiegészítőkig mindent beszerezhetünk, és további ötletekkel járulhatunk hozzá a téma bővítéséhez.

Beszámolót olvashatunk arról, hogy miként válasszunk gazdaságos és környezetbarát helyszínt, valamint a témában szakembernek számító divattervezők segítenek egy igazán – nem feltétlenül színében – „zöld” alkalmi ruha megtervezésében.

A sok kicsi sokra megy elv alapján jogosan véli úgy Katie, hogy minden egyes zöld-házasság egy újabb fontos lépés az élhetőbb környezet megvalósításáért.