Érdekességek

Zöldebbek a férfi sofőrök

Úgy tűnik, a gyengébb nemnek van miért szégyenkeznie, miután kiderült, hogy kevésbé hajlandóak változtatni szokásaikon a zöldebb vezetés irányába, mint a férfiak.

A brit Környezeti Közlekedési Egyesület (ETA) felmérése szerint tízből hat férfi hajlandó kevesebbet autózni annak érdekében, hogy csökkentse utazási költségeit, a nőknek viszont kevesebb mint fele tenné ugyanezt – írja a zöldauto.info.  A felmérés ugyancsak kimutatta, hogy a férfiak 45%-a vezetne lassabban, hogy kevesebb üzemanyagot fogyasszon, a nőknek viszont csupán a 37%-a csökkentené a sebességet az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében.

Továbbá, kétszer annyi férfi, mint nő hajlandó biciklire pattanni az autózási költségek lefaragása érdekében. A tömegközlekedési eszközök használatára pedig közel 10%-kal több férfi hajlandó, mint nő.

Azonban a nőkről sem csak rossz hírek szólnak, kiderült ugyanis, hogy ők 23%-kal többször kötik össze autós utazásaikat, hogy ezáltal csökkentsék a megtett kilométerek számát, ez pedig az egyik leghatékonyabb módja a környezeti hatások csökkentésének.

Andrew Davis, a Környezeti Közlekedési Egyesület igazgatója szintén úgy látja, hogy a nők kevésbé hajlandóak változtatni egyes vezetési szokásaikon, mivel ők amúgy is jobban teljesítenek a férfiaknál a zöldebb vezetés terén. „Mivel a nők kevesebbet vezetnek és sokkal inkább jellemző rájuk, hogy betartják a sebességkorlátokat mint a férfiak, vitatható módon, de ők a zöldebb sofőrök. Annak viszont mindenki élvezheti az anyagi és környezeti előnyeit, ha alkalmanként otthon hagyja az autót.” – nyilatkozta az igazgató.

A tanulmányt az ETA 2010. június 13–20. között megtartott Zöld Közlekedés Hete kampányával egy időben publikálták. A héten a közlekedés környezeti hatásaira próbálták felhívni a figyelmet és ösztönözni az autósokat arra, hogy vegyék fontolóra a kisebb szén-dioxid lábnyomot hagyó közlekedési alternatívákat.

A britek körében végzett online felmérésben 1.592 járművezető működött közre.