Érdekességek

Újabb beszélgetés a fenntartható fejlődésről

2010.09.26. - 21:04  |  Nincs hozzászólás

Hétvégén tartott fórumot a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület. A nemzeti fenntartható fejlődés stratégiája önkormányzati szinten is kezelni akarja a nemzetbiztonsági szempontokat.

A Vision 2050 jelentés 14 gazdasági szektor másfél éves kutatási eredményeit dolgozza fel. Felvázolja a teendőket, melyek a jelenlegi globális trendeket (romló ökoszisztémák, éghajlatváltozás, népességnövekedés, stb.) kedvezőbb irányba fordíthatják. A megoldásokat csak közös gondolkodással lehet megtalálni, ennek adott keretet a rendezvény.
A vállalatvezetők, üzletemberek, szakemberek számára tartott programon részt vett Bencsik János, valamint Olajos Péter helyettes államtitkár. Bencsik János a magyar gazdaság fenntartható pályára állításának lehetőségeiről szóló előadásában elmondta, hogy fel kell készülnünk egy melegebb és szárazabb időszakra, szélsőséges időjárási jelenségekre. Kiemelte, hogy egyes kistérségek különösen sérülékenyek.

A nemzeti fenntartható fejlődés stratégiája önkormányzati szinten is kezelni akarja az elsődleges nemzetbiztonsági szempontokat, mint az élelmiszer-önrendelkezés biztosítása, az ivóvízellátás nemzeti kézben tartása, az energiafüggésünk csökkentése, a hidrológiai fejlesztések, a katasztrófavédelem megerősítése, demográfiai helyzetünk stabilizálása és fejlesztése, az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés támogatása.
A 21. században újból a termőföld, víz, élelem, az energia lesz a fontos. Magyarország gazdag földalatti vizekben, ivóvízben és termálvízben, ezeket az értékeket kiemelten óvni kell. A kormány Nemzeti Együttműködési Programja erősebb állami szerepvállalással, a hazai energia-szerkezet módosításával, hatékonyabb energiafelhasználással és a kapcsolódó ipar és szolgáltatás tudatos bővítésével kíván előbbre lépni.
A családok, önkormányzatok, a társadalom jelenleg “kis befolyású” szereplőinek érdekeit fel kell értékelni, és az intézményi hátteret a zöld fejlesztési és finanszírozási alap létrehozásával megteremteni.

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »