Érdekességek

Fairtrade ékszerek

2011.02.18. - 09:07  |  Nincs hozzászólás

Valentin napon húsz angol ékszerész vállalta, hogy fairtrade aranyból készült darabokat forgalmaz. A tanúsítvánnyal ellátott alapanyagok bányászata is ellenőrzött keretek között zajlik.

A projekt megvalósítását, illetve a bevizsgált aranyat a Fairtrade Alapítvány és a Felelősségteljes Bányász Szövetség együttműködése biztosítja.

A bolíviai bányászszövetség, a Cotapata az első szervezet, mely kiérdemelte a tanúsítványt, de több perui és kolumbiai bánya is pár hónapon belül csatlakozik a kezdeményezéshez. Az angol forgalmazók között olyan neves ékszerészeket találunk, mint Stephen Webster, Gerrard és az Ingle and Rhode. A Fairtrade Alapítvány szeretné több országra is kiterjeszteni a kezdeményezést. A cél, hogy 2026-ra az ékszerpiac legalább 5%-át a fairtrade aranyból készített darabok alkossák.

A fairtrade arany 10%-al kerül többe hagyományos társainál, de az ékszerészek abban bíznak, hogy a fokozatosan növekvő keresletnek köszönhetően csökkeni fognak az árak. Egyre több vásárló van tisztában a „véres arany” fogalmával és hajlandóak felárat fizetni a megbízható lelőhelyről származó alapanyagból készült darabokért.

Decker ékszerek

Decker ékszerek

Ute Decker egyike azoknak az ékszerészeknek, akik a kezdeményezés mögé álltak és Pure (Tiszta) néven létrehozott egy új kollekciót. Alapanyagként üledékes vidékről származó, kisiparos bányászok által begyűjtött aranyat használ fel. A folyamat során semmilyen kémiai szert nem használnak. Decker nem csak az alapanyagra fordít kitüntetett figyelmet: üzletét megújuló energia táplálja és munkája során mellőzi a mérgező kemikáliákat. A csomagolás újrahasznosított anyagból készül, a képeslapokat pedig növényi eredetű tintával nyomtatják újrahasznosított papírra. Ez még nem minden: az ékszerész honlapja is karbon semleges.

A bányaipar munkakörülményei ijesztőek: kizsákmányolás és a munkások teljes jogfosztottsága a jellemző.  Hozzávetőleg 15 millió ember dolgozik világszerte kisméretű bányákban és többségük olyan veszélyes anyagoknak van kitéve, mint a higany. A nehézfémek a talajba szivárognak és fertőznek meg termőföldeket, családokat és teljes közösségeket.

A kezdeményezésben részt vevő bányáknak különböző szabványokat kell elfogadniuk és betartani. Ezzel garantálják, hogy az arany biztonságos környezetből származik. Cserébe fix árat kapnak az alapanyagért, valamint prémiumot is biztosítanak számukra. Így garantálják, hogy a munkások is fair bérezésben részesüljenek, illetve a helyi közösségek életkörülményein is javítsanak.

Fairtrade: aranybánya,mindenkinek

Fairtrade: aranybánya,mindenkinek

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »