Érdekességek

Megoldásra váró munkaügyi problémák az Apple kínai beszállítóinál

Az iPhone-ok és iPad-ok népszerűsége a kínai munkásoknak megalázó munkakörülményeket és túlzott túlórázást jelent – áll a hongkongi székhelyű munkaügyi szervezet, a SACOM ma megjelent beszámolójában.

Május 7-én a makeITfair és a GoodElectronics nemzetközi kampánynap keretében kérik a világ egyik vezető elektronikai cégét, az Apple-t a fennálló helyzet megváltoztatására. Ha már alma, legyen fair. Fenntartható IT szektort kérünk! – ezzel a szlogennel követelik a civil szervezetek, aktivisták és fogyasztók, hogy az Apple tegye termelési láncát átláthatóvá és méltányossá.

Magyarországon az ország legnagyobb fair trade almatortájával várja az érdeklődőket a Tudatos Vásárlók Egyesülete és partnerei, a Fair Világ Szövetség és a Védegylet. Ez a torta azonban nem egyenlő szeletekből áll, jelképezve azt, hogy milyen keveset kapnak a sokszor kiszolgáltatott körülmények között dolgozó gyári munkások egy Apple iPhone árából. Az érdeklődőket május 7-én, 11.00 órától várják az Andrássy út 36. elé. Akik szeretnének az ügy mellé állni, az Apple boltokban leadhatják a kampány követeléseit tartalmazó „visszajelző kártyát” vagy elküldhetik személyes üzenetüket az Apple-nek a makeITfair internetes portálján (www.makeitfair.org) keresztül, vagy akár a Twitter és a Facebook segítségével.

A problémáról

A SACOM ma megjelent riportja a kínai Csengdu és Csongging tartományban található senzeni Foxconn gyárak foglalkoztatási és munkaügyi problémáival foglalkozik. A Foxconn az Apple fő beszállítója, a csengdui üzemeket kifejezetten az iPad-ok és iPhone-ok gyártására alakították ki. A jelentésben a SACOM felhívja a figyelmet a túlzott mértékű és ki nem fizetett túlóráztatásra, a félrevezető álláshirdetésekre, a bérszámítási problémákra, valamint arra, hogy a bejelentett béremelések a már eddig is szinte emberfelettinek számító munkakövetelményeket tovább növelték.

Tavaly a Foxconn kínai gyáraiban 19 fiatal munkás kísérelt meg öngyilkosságot, 16 közülük életét vesztette. A SACOM már több jelentésben és állásfoglalásban is amellett érvelt, hogy a Foxconn túlterhelt munkásainak reményvesztett próbálkozásai szorosan összefüggnek a kizsákmányoló vezetési stílussal, a fokozott munkahelyi stresszel és elnyomással, valamint a rossz munkakörülményekkel. A szervezet arra a megállapításra jutott, hogy az utóbbi évben nem történt jelentős változtatás e téren. Az Apple iPad-jainak és iPhone-jainak érintőképernyőit gyártó Wintek egyik gyárában 137 mérgezést szenvedett munkás pedig még mindig kórházi vizsgálataik és kezeléseik kompenzációjára vár.

„ Az elektronikai iparban dolgozó kínai munkásoknak nincs lehetőségük az önszerveződésre, problémáik megfogalmazására és nincs képviseletük a bértárgyalásokon – állítja Debby Chan a SACOM jelentésének szerzője. „ Azt szeretnénk elérni, hogy a világ más tájain is meghallják a gyári munkások hangját. Nagyon fontos, hogy az Apple vezetősége lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a gyári munkások is egy méltányos szelethez juthassanak a tortából…”

Miközben a munkások végeláthatatlan túlórázások mellett is alig tudnak megélni, az Apple 5,99 milliárd dolláros nyereségről számolt be az idei év első negyedévében” – teszi hozzá Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa, a makeITfair program magyarországi koordinátora.

Követelések

A kampány résztvevői arra kérik az Apple-t, hogy tegye méltányosabbá beszerzési folyamatait. A méltányos ár kifizetése és a végiggondolt átfutási idő lehetővé teszi a beszállítóknak, hogy azok méltó megélhetést biztosító fizetést adhassanak a gyári munkásoknak.  Elengedhetetlen, hogy az Apple vezetői készen álljanak a párbeszédre a beszállítókkal, és a munkásokkal folytatott párbeszéd javítását pedig tegyék elvárássá. Mindemellett a cégnek törekednie kellene a munkajogi szervezetekkel történő egyeztetésekre, hogy javulhassanak a munkakörülmények a beszállítók gyáraiban. A változásokat sürgető fogyasztók elvárják, hogy az Apple növelje a cég átláthatóságát, és rendszeresen tájékoztassa őket azokról az intézkedésekről, amelyeket a felsorolt problémák megszűntetéséért tesznek.

Nemzetközi akciónap

A makeITfair nemzetközi akciónapja az innovációk és nyereségesség terén vezető elektronikai céget, az Apple-t szólítja meg. A makeITfair és a GoodElectronics szervezetei fogyasztók, ifjúsági szervezetek és civil szervezetek segítségével kérik a céget, hogy vegye át a vezető szerepet a termelési lánc munkakörülményeinek javításában is, legfőképpen Kínában.

Május 7-én több Európai országban, köztük Magyarországon is, önkéntesek látják vendégül az érdeklődőket egy szelet aránytalanul felvágott fair trade almatortával, ezzel jelképezve a kínai munkásokat érő kizsákmányolást. Azokban az országokban, ahol a gyártósorok találhatóak, például Mexikóban, Tajvanon vagy Hongkongban tüntetésekkel hívják fel a figyelmet a gyári munkások kiszolgáltatottságára, tájékoztatják a munkásokat jogaikról. A felvonulók figyelmeztetik az Apple-t, hogy a munkásokkal szembeni tisztességtelen bánásmódot nem lehet sokáig eltitkolni a nyilvánosság és a fogyasztók elől.