Érdekességek

Használt gördeszkából készített szobrok

A Haroshi névre hallgató japán gördeszkás és művész által készített szobrok nem csak látványosak, de hasonlóan a tizenkettedik században készített Buddha szobrokhoz, még lelkük is van.

Haroshi már tizenéves kora óta gördeszkázik és a sport iránti szeretete nem merül ki a napi gyakorlásban. A jelenleg is aktív deszkás különös érzékkel rendelkezik a használt gördeszka elemek újrahasznosításához.

Az alapanyagot, melyet gyakran az utcáról gyűjt össze a művész, Haroshi egy kupacba rakja, és abból válogatja össze, hogy melyik illene bele legjobban a következő alkotásba. Az új élet lehetőségével megáldott darabokat Haroshi lehántolja, majd a rétegeire lebontott elemeket megformázza és felpolírozza.

A folyamat nem merül ki ennyiben. Mivel Haroshi nagy tisztelője a japán hagyományoknak, minden alkotásba beépít egy, a szobor lelkét szimbolizáló fémdarabot. Természetesen utóbbi is egy szebb napokat megélt gördeszkáról származik.

Ezzel a tizenkettedik században élt híres japán szobrász, Unkei nyomdokait követi, aki a fából készített Buddha szobrokban helyezett el egy kristály gömböt. A Japánban mai napig kedvelt alkotások szívénél található kristályok szintén a lelket szimbolizálják.

Haroshi műalkotásai remek példái annak, hogy a kreatív újrahasznosítás révén miként születhetnek újabb underground alkotások. Mint arról nemrég írtunk, az egyes gördeszkagyártók is kínálnak környezetbarát termékeket, így Haroshi is könnyen találhat magának igazán zöld alapanyagot.