Érdekességek

A RePohár és a vízipisztoly a nyerő

2011.09.15. - 14:21  |  Nincs hozzászólás

Aktivizálható-e több tízezer pihenni, kikapcsolódni vágyó fesztiválózó környezetvédelmi célokra? Hogyan lehet elérni, hogy ők is környezettudatosan viselkedjenek akkor, amikor pihenni szeretnének? A Zöldövezet Társulás évek óta bevált receptjét az augusztus végi Szegedi Ifjúsági Napokon lestük meg.

„A SZIN-en jelenleg 14x3 db kihelyezett szelektív gyűjtőpont (papír, műanyag, alumínium), valamint 10 üveggyűjtő edény, ezen kívül egy InfóPont-ként is működő Hulladék CserePontot üzemeltetünk a helyszínen.” – mondta el Csobay Krisztina, a szervezet titkára. A Hulladék CserePont évek óta jelen van a fesztiválon, így az emberek nagy része már tájékozott, visszatérő aktivista, aki ismeri a rendszert és önmagától jelentkezik a CserePont-on saját hasznos hulladék gyűjtő sárga zsákért.

Legyünk „zöldek” bulizás közben is

Miről is szól a rendszer? Ha fesztiválozóként ellátogatunk a Zöldövezet sátrához és kérünk egy sárga szemeteszsákot, majd ezt a zsákot szelektíven gyűjtött hulladékkal (alumínium vagy pet palack) visszavisszük a sátorban ülő önkéntesekhez, nem csak büszkék lehetünk magunkra, hogy szabadidőnkben egy kicsit segítettünk az amúgy is nagy hulladékkal járó fesztivál környezetterhelésén, hanem apró ajándékokat kaphatunk munkánkért cserébe. Lehet kérni “zöld” kitűzőt, lufit, törölközőt, pólót, karkötőt, de a legnépszerűbb a lányok szerint a melegre való tekintettel a zöld színű vízipisztoly volt Szegeden.

A szelektív gyűjtést ezen kívül 10 önkéntes is segíti, aki napközben ürítik a megtelt gyűjtőket, gyűjtik a hasznos hulladékot a koncertek után és a sörpadoknál, illetve népszerűsítik a szelektív „életérzést” a fesztiválozók felé. Az önkéntesek szerint munkájukat leginkább a délutáni, kora esti órákban segítik a fesztiválozók, akik ilyenkor aktívak és keresik az alternatív programokat. A résztvevők természetesen tippeket is kapnak a szervezőktől: akár mi is megrohamozhatjuk a koncertek után maradt, hulladékkal teleszórt területeket, de az is (talán egyszerűbb) megoldás, ha legalább saját sátrunk környékén rendet tartunk és a fesztiválidő alatt külön gyűjtjük, amit tudunk.

Saját pohár –akár jövőre is

Érdekes tényeket is megtudtunk a szakértőktől. Az értékes hulladékot például újrahasznosítják, így lehet, hogy az általunk gyűjtött műanyag palackokból később pulóver, csomagolóanyag vagy vállfa lesz. Az is megdöbbentő, hogy a szintén a Zöldövezet Társulás kezdeményezéseként ismert RePohár akció az elmúlt évek alatt milyen népszerűvé vált a fesztiválozók körében: Csobay Kriszitna elmondta, a SZIN-t is támogató Borsodi Sörgyárak például saját logózott, mosható poharakat gyártatott le.

A poharat a fesztivál végén visszaadhatják a fesztiválozók, az így visszaérkező poharak elmoshatók és később újra használhatók. Az sem baj, ha megtartjuk a poharat, hiszen így a vizipisztoly mellett még egy szuvenír emlékeztet majd bennünket arra, hogy igenis lehet környezettudatosan fesztiválozni. És ki tudja, talán jövőre is jó szolgálatot tesz majd a pohár…

További információ: www.zoldovezet.info

Sipos Mária

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »