Érdekességek

Vörös vadbivaly született a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Már a közönség is láthatja azt a vörösvadbivaly-borjút, amely nemrég született a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A Kalüpszó nevű anyaállat borja egyelőre még nem kapott nevet, a gondozók viszont azt már megállapították, hogy hímnemű.

A kicsi világrajövetele után gyengének és kevésbé életerősnek tűnt, ezért az első napokat anyjával töltötte a bivalyház belsejében, így a nagyközönség sem láthatta.

Kalüpszó, az ötesztendős, csehországi születésű anyaállat azonban rendkívül gondos szülő, és úgy tűnik, az első napok nehézségeit sikeresen átvészelte a kis bivalyborjú. A gondozók így elérkezettnek látták az időt, hogy az anyát és borját kiengedjék a kifutóra.

Az afrikai vörös vadbivaly (Syncerus caffer nanus) azonos fajba tartozik a kafferbivallyal. Termete kisebb, ám ennél sokkal lényegesebb különbség, hogy a színe nem fekete, hanem vöröses, és nem a nyílt szavannákat, hanem az erdős területeket részesíti előnyben. Ezért vörös kafferbivalynak, vagy afrikai erdei bivalynak is nevezik.

Az Afrika középső területein élő vörös vadbivalyokat a világ 25 állatkertjében összesen mintegy száznegyven egyed képviseli. A magyar főváros állatkertjében 2008 óta mutatják be ezeket a ritkán látható állatokat.

MTI Fotó: Kovács Attila

Forrás: http://www.mti.hu