Érdekességek

Sokak végzete: Barcelona – ahol nemcsak a környezetvédők szíve csábul el

Aki már járt itt, tudja; szenvedélyes szerelemre lehet találni egy város személyében. Mégpedig olyan szerelemre, ami egy egész életen át tart, hiszen eme város hű marad örökre. Nem is lehet máshogy beszélni/írni a Katalán fővárosról, mintsem szenvedéllyel. De vajon az öko-turista számára is szerelem lesz-e első látásra?!

Barcelona városvezetése eltökéltnek látszik a fenntartható fejlődés irányt, olyannyira, hogy törekszik már az alapoknál, az iskolapadban a gyermekek értékrendjébe belevésni a környezet iránt való tiszteletet.

A XXI. század Barcelonája a fenntartható eredmények városává válik. A szociális, gazdasági, fenntarthatósági és városi értékek szem előtt tartása fontos volt a megoldások tervezése során. Az utcák, terek, parkok és kertek mind-mind a közösség számára élhető és egyben szerethető közeget biztosítanak. A fenntarthatóság érdekében alkotott megoldások fellelhetőek többek között a tömegközlekedés, a hulladékgazdálkodás, a zajszennyezés, levegőszennyezettség kérdésében. A megújuló energiaforrások közül főleg a Nap energiáját használják. 2000 augusztusa óta alkalmazható a Solar Bylaw Barcelonában.

A több, mint másfél millió lakosú város évi 7 millió turistával számolhat átlagban. Érthető is, hogy miért ezt a csodálatos úti célt választják. Azonban környezettudatos szemmel nézve elképesztő mennyiségű szemetet jelent ez a szám. Ezért mondhatni szükségszerű, hogy az újrahasznosításban is jeleskedjenek. Az idei Gracia Festival egyik utcáján pontosan az újrahasznosítás volt az általuk választott téma. Augusztusban, az egy héten át tartó fesztivált majdnem másfél millióan látogatják meg. A 19 utca és a környező terek feldíszítéséről Gracia kerületének lakói gondoskodnak. Minden utcának külön témája van, természetesen minket a használt cd-kből készült lampionok és műanyagpalackokból készült kapu készítőinek munkái ragadtattak el a legjobban.

Természetesen újrahasznosítás a La Ramblas sétányon is szembe jött velünk. A sok árus, és szórakoztatni akaró személyek között ebbe az úrba botlottunk, aki még a kólás dobozokat is újrahasznosítja. Ha már dohányzol, legalább a hamutálad legyen környezettudatos.

Mobilitás tekintetében 2007 márciusa hozta el az áttörést. Megjelentek  Barcelona utcáin a „Bicing” névre hallgató bérelhető biciklik, melyek mára több, mint 190,000 regisztrált használója van, továbbá 418 állomása és 6000 biciklije. A városi életben tökéletes környezetbarát megoldás a gyors közlekedésre.

Barcelona 7 strandja egytől egyig az ISO14000:1996-os környezeti management standardjának megfelel. Ezáltal kiemelten figyel a levegő, a víz és az ételek minőségére.

A hulladékok újrahasznosításához elengedhetetlen a megfelelő hulladékkezelés is. 2002 és 2008 között megduplázódott a szelektíven gyűjtött szemét százalékos aránya – 16,1%-ról 33,6%-ra nőtt. Ez a növekedés mutatja a lakosság, a különböző szervezetek, és a város igazgatásának elkötelezettségét és közös, kemény munkáját.

A jövő generációjának sorsa pedig a saját kezében van. Létrehozták a School Agenda 21 BCN programot, mely a fiatal korosztály számára biztosít utat a fenntarthatóság felé.

Hogy Barcelona elcsavarta-e a „zöld” eszünket? Egészen biztosan.