Érdekességek

Öko-kvízjátékkal ünnepelte a Tork és a WWF az Erdők Évét

A WWF és a Tork immár 3 éve működik együtt Magyarországon, így nem volt kérdés, hogy az Erdők Évében is közös programot indítanak. A Tork gyártója, az SCA a világ legzöldebb papírgyártó vállalataként* olyan aktivitást szeretett volna szervezni, melybe a jövő nemzedékét is bevonja, s melyben az környezeti nevelés is fontos szerepet kap. Ezért a WWF-fel közösen öko-higiéniai kvízjátékot hirdetett meg az öko-iskolák számára.

A magyarországi öko-iskolák kapcsolattartói egy online kérdőívet kaptak; az ebben szereplő 11 környezetvédelemmel és erdőkkel kapcsolatos kérdés megválaszolására két és fél hetük volt. Végül 190 iskola töltötte ki a kérdőívet, de csupán 20%-uk válaszolt helyesen. Közülük sorsolták ki a három nyertes intézményt melyek egy igazán különleges nyereménnyel gazdagodtak. A három iskola mindegyike egy-egy jelképes „kis erdőt” kap ajándékba, amely a területen őshonos növényekből áll, 10 db facsemete és 10 db cserje alkotja. A fákat a tervek szerint 2012 tavaszán, a Föld napján ültetik el.

„Nagyon örülünk, hogy ilyen sok iskola részt vett a játékban és ezáltal sok gyermek gazdagodott hasznos információkkal az Erdők Évéről. Ez az ügy különösen fontos számunkra, hiszen magunk is a felelős erdőgazdálkodás elkötelezett hívei vagyunk. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az SCA-nak, a Tork termékek gyártójának saját 2,6 millió hektáros erdeje van, mely megfelel az FSC szigorú előírásainak. A fenntarthatóság jegyében egy kivágott fa helyére hármat ültetünk” – mondta Sárközi Erika, a Tork Junior Termékmenedzsere.

„A jövő generációi már tisztában vannak vele, hogy bolygónk védelme elengedhetetlen. Azt azonban, hogy hogyan tudják enyhíteni a környezetünket terhelő káros hatásokat, és ők maguk is fenntarthatóan élni, még el kell sajátítaniuk. Így minden program, ami a gyermekek szemléletét formálja, a jövő alapköve egyben.” – fogalmazott Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

A nyertes iskolák a következők lettek:

– Dózsa György Általános Iskola – Pilisjászfalu

– Fehérlófia Waldorf Általános Iskola és Gimnázium – Nemesvámos

– GYMTI Vitéz Háry László Általános Iskola – Gyömöre

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

* EIRIS &The Independent 2007-ben készült felmérése alapján