Érdekességek

5 tipp a zöld bútorokhoz

2012.02.15. - 17:24  |  Nincs hozzászólás

Környezetbarát bútorok és más praktikák a zölden berendezett otthonokért. Milyen az antik bútor, mire jó a bambusz és hogy működik a bútor újrahasznosítás?

A kidobásra szánt, vagy a mások által kirakott, felesleges bútorok kavalkádjai igazi kincseket rejtenek, ha az újrahasznosítás lehetőségét meglátjuk bennük. Ötletes virágtartók, sajátos dekorációk válhatnak azokból a tárgyakból, amik elvesztették eredeti funkciójukat. A kreativitásunkat szabadjára engedve csupán a képzeletünk tud határt szabni a zöld megoldásoknak. Ha szükség van a kezdő löketre, mi segítünk elindulni az újrahasznosítás útján.

Használd fel újra!

Rengeteg fát vágnak ki és dolgoznak fel, hogy a minket körülvevő bútordarabokat elkészítsék. Ebből kiindulva igazán felesleges a funkcióját már betölteni nem képes berendezéseket kidobni. Az asztalok, székek, vagy ajtók felhasználásával új tárgyakat alkothatunk, amikhez különösebb barkácsképesség sem szükséges. Ha nem szeretnék fűrészt vagy fúrót ragadni, még mindig érdemes elgondolkodni az átalakításon és javításon. A mai elrugaszkodott árak mellett ugyanis sokat spórolhatunk, ha régi-új darabokat kreálunk.

Zöld anyagok

Mindegy, hogy a kívánt bútor fából, műanyagból, vagy valamilyen szövet felhasználásból készül, biztosan létezik környezetbarát megoldás az előállítására. A bioszövetek és újrahasznosított műanyagok mellett a megfelelő faanyag beszerzése jelenti a legnagyobb segítséget. A kivágásra és feldolgozásra szánt fatelepekről szerzett fákból készült bútorok esetében biztosak lehetünk benne, hogy a mi kényelmünkért nem az állat- és növényvilág élőhelyeit pusztították el.

Bambuszban az erő

Nem csak egyedi és egzotikus lehet az otthonunk hangulata, ha bambuszbútorok mellett döntünk, hanem igazán környezetbarát is. A fűfélék családjába tartozó bambusz mind színben, mind méretben széles választékkal rendelkezik, de legzöldebb tulajdonsága, hogy rendkívül gyorsan nő. A főként Kínából importált bambusz remek alapanyag padlóhoz, különböző bútordarabokhoz, de szintén nagyon elterjed a reluxa változata. Persze ez csak néhány megoldás, a sor szinte végtelen. Tehát ha most készülne valaki berendezni álmai otthonát, érdemes zölden gondolkodnia és a különböző bambuszok közül válogatnia.

Antik anyagok

Mi lehet környezetbarátabb annál, ha egy évtizedekkel ezelőtt elkészült, gyönyörűen megmunkált darabot választunk a szoba díszének. Igen, az antik bútorok hasonlóan nagy választékban állnak rendelkezésre, mint a gyárból most érkezett darabok. Azonban tartósságukat és történetüket tekintve komoly eltéréseket találhatunk. Az árkülönbség sem feltétlenül jelentkezik, bár egyértelmű, hogy az antik daraboknak az eszmei értéke magasan veri a mai bútorokat.

Helyben készült

Ugyancsak környezetbarát megoldás, ha a helyi mestereket felkeresve, vagy a már a városi kiállítótermekben lévő berendezési tárgyakból és bútorokból válogatjuk össze otthonunk új delemeit. Ezzel nem csak a helyi gazdaságot, vagy adott esetben egy családi vállalkozást támogatunk, de a szállítás során kibocsátott károsanyagtól is mentesítjük a környezetünket. Talán érdemes elgondolkodni ezeken.

Forrás: http://napidoktor.hu

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »